Přijďte se svézt parním vlakem! Švestková dráha oslavuje 120. narozeniny
Jarní zahájení provozu na Švestkové dráze. Foto: archiv e-deniky.cz
Výlety

Ústecký kraj - Trať Lovosice – Most, které nikdo neřekne jinak než Švestková dráha, oslavuje 120. výročí. Příznivci železnice se tak v sobotu 29. záři 2018 mohou svézt mimořádným parním vlakem, taženým lokomotivou s přezdívkou Papoušek, a navštívit Třebívlické vinobraní.

Pravidelný provoz na 44 km dlouhé trati z Lovosic do Mostu byl zahájen 19. prosince roku 1898 a trval až do 8. prosince 2007. Nebýt železničních nadšenců, kteří zde i po ukončení provozu pořádali mimořádné jízdy historických vlaků, nikdo neví, jak by tato lokálka dopadla.

I přes snahy o udržení Švestkové dráhy v co nejlepším technickém stavu ji v roce 2016 stát vyhodnotil jako zbytnou a nabídl ji k prodeji. Nabídky Správy železniční dopravní cesty využila společnost AŽD Praha, která ji odkoupila s tím, že z lokální tratě na zrušení vybuduje moderní zkušební polygon. Na něm chce testovat své nejmodernější zabezpečovací a sdělovací technologie pro železnici, včetně plánovaných autonomních regionálních vlaků bez strojvedoucích.

V průběhu dvou let nový majitel trať i okolní nemovitosti opravil do perfektního stavu a nyní jsou instalovány potřebné technologie pro testování. Švestková dráha se tak stane nejmodernější regionální tratí v Evropě. Budou zde totiž nainstalovány technologie, které najdete pouze na koridorových tratích.

Mimořádný parní vlak s Papouškem v čele vyjede v sobotu 29. září 2018 v 8:30 hod. z Mostu, přes Lovosice do Ústí nad Labem. Zpět se parní vlak bude vracet ve 12:35 hod. Za jízdenku v jednom směru zaplatí dospělí 90 Kč a děti 40 Kč. Dále budou vypraveny mimořádné motorové vlaky, kde bude platit jednotné jízdné, dospělí 30 Kč a děti 10 Kč.

Součástí oslav 120. výročí Švestkové dráhy je také Třebívlické vinobraní, kde návštěvníky kromě ochutnávky kvalitních vín a burčáku čeká také bohatý kulturní program. Od 13:30 vystoupí Schovanky, Janek Ledecký, Emma Smetana a skupina Natruc.

Podrobnosti, včetně kompletního jízdního řádu, najdou zájemci na tomto odkazu.

Jarní zahájení provozu

https://www.youtube.com/watch?v=NRMpjhw1FQE

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru