Tip na výlet: Týřov, romantická zřícenina nad Berounkou
Hrad Týřov, pěkné místo na výlety u Berounky. Foto Libor Želinský
Výlety

Týřov – V pevnosti se strmými srázy nad řekou Berounkou byl prý vězněn mladý vzpurný jinoch Přemysl. Psal se rok 1249, do kobky ho na nějaký čas posadil jeho otec Václav a zajetí rebelskému Přemkovi nejspíš prospělo. Možná i díky vězení se zklidnil, zmužněl a zmoudřel a později se z něj stal slavný český král Přemysl Otakar II.

Časy své největší slávy má ovšem tohle sídlo už dávno za sebou. Dnes z něj zbyly jen zbytky dvou věží a malé části zdí. Přesto má tahle památka pořád něco do sebe. I když je z ní již jen opuštěná zřícenina, okolní krajina je doslova nádherná. Lesy, srázy, hradní rozvaliny a dole lesknoucí se hladina Berounky tvoří jedinečné romantické kulisy a pro milovníky přírody a historie je to skvělý tip na výlet. Zvláště nyní na podzim, kdy stromy v okolí hrají všemi barvami, je to procházka s opravdu pěknými zážitky i vyhlídkou.

Ke zřícenině hradu Týřova vede značená cesta ze Skryjí, městečka u Berounky nedaleko Rakovníka. Stezka míří z náměstíčka, chvíli se klikatí mezi domky a pak se sesune na břeh Berounky, kde jsou malé nízké rybářské domečky přesně jako z časů povídek Oty Pavla. Cesta dál pokračuje lesem pořád podle řeky, chvíli nízko, chvíli zase výše od její hladiny. U Úpořského potoka, který se pod hradem vlévá do Berounky, stačí zabočit doprava, pak ho přejít a jít naopak doleva. Hned potom už začíná stoupání k věžím starého hradu. Kdo vyleze až nahoru, čeká ho odměna v podobě krásné vyhlídky i třeba možných opečených buřtů, ohnišť je mezi věžemi několik.

Z Lounska, Mostecka či Chomutovska je to k Berounce jen přibližně hodinka cesty autem, pak následuje asi tříkilometrová procházka z náměstí ve Skryjích. K hradu se dá samozřejmě dojít i odjinud, značených turistických cest je víc. Přejeme pěkné zážitky!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru