OBRAZEM: Jetřichovice nadchnou krásnou architekturou a úchvatnou přírodní krásou
Okolí Jetřichovic, to je krásná a čistá příroda. Foto: Olga Markuzziová
Výlety

Děčínsko - Středisková obec Jetřichovice na Děčínsku má co svým návštěvníkům nabídnout. Nachází se v chráněném krajinném území Národní park České Švýcarsko. Leží na potoku Jetřichovická Bělá, obklopená lesy a mnoha pískovcovými skalami různých velikostí.

Jetřichovice nabízí opravdu krásná a kouzelná místa a zákoutí. Na první pohled zaujmou nádhernými staveními, jde převážně o roubené a hrázděné chalupy. Ves vznikla jako podhradí hradu Falkenštejn, který chránil obchodní cestu spojující Čechy se Saskem. Dnes už z hradu zůstala jen zřícenina, jež je vyhledávaným turistickým cílem. Vede k němu několik lesních cest, značně stoupajících. Zřícenina hradu dnes sice již díky vzrostlým stromům nenabízí výhledy na obec, ale zajímavé pohledy do okolního, krásně a specificky po jehličnanech vonícího lesa a výhledy po okolních skaliskách.

Turistických tras a krásných míst je v okolí Jetřichovic opravdu hodně. Je tu nepřeberné množství turistických tras a cyklostezek překrásnou krajinou. Snad každý horolezec zná Jetřichovické stěny plné pískovcových skalních měst. Skály nabízí i úchvatné výhledy. Rozhlížet po krajině se můžete také z několika vyhlídek, nebo samostatně stojících věží s vyhlídkami.

Také barokní kostel sv. Jana Nepomuckého stojí na kopci nad obcí a je krásným místem nejen pro věřící a místem odpočinku pro místní na přilehlém hřbitově, ale třeba příjemným cílem Vaší cesty. Kostel je nově zrekonstruovaný a za ním se nachází rozlehlá louka, lemovaná cestou vedoucí do skalních měst. Přes louku spatříte úžasně posazený, ale bohužel chátrající objekt bývalé dětské ozdravovny.

Fotogalerie

Náš tip – Dolský mlýn

Turistických míst a vyhlídek je v Jetřichovicích a jejich krásném okolí opravdu mnoho. My vám přinášíme tip na výlet na místo, které milují i filmaři. Natáčela se tu pohádka Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana z roku 1952. V roce 2008 režisér Miloslav Šmídmajer tu pořizoval záběry k pohádce Peklo s princeznou. Ve druhé polovině října letošního roku se zde začne natáčet i část nového a zřejmě nejdražšího českého filmu s hvězdným hereckým obsazením - Jan Žižka. Tím místem je Dolský mlýn, tedy zřícenina mlýna z roku 1515, která leží poblíž soutoku řeky Kamenice a Jetřichovické Bělé,.

K Dolskému mlýnu se dostanete tří kilometrovou dobře udržovanou rovinatou cestou ze směru od východního konce Jetřichovic, po žluté trase. Příjemná cesta vede lesem, nabízí úchvatné pohledy, krásná místa, i studánku. Cestou můžete spatřit také 180 let starý památný strom. Královský smrk je vysoký 27 metrů a jeho kmen má obvod kolem tří metrů. Dolský mlýn si vybral jako místo pro svůj věčný odpočinek mladík, kterému jeho přání pozůstalí splnili. Tak tu uvidíte i jediný hrob s křížkem a vysloveným přáním muže, který se dožil pouhých 23 let.

Dolský mlýn je kouzelným, romantickým místem, ale má i svoji pochmurnou stránku. Opřádá ho pověst mrtvých mlynářů: Mladý mlynář se vrátil jako boháč k večeru ze svých zpátky ke svým rodičům. Chtěl je překvapit až ráno, proto se vydával v převleku za pocestného. Jenže starci ho chtěli krást a tak ho v noci zabili. Ráno ale zjistili, že zavraždili syna. Tak se zabili i oni. V okolí Dolského mlýna se prý od té doby projevují nevysvětlitelné úkazy a zjevují se záhadné bytosti. V noci je to tady prý velmi strašidelné, ozývají se tu záhadné zvuky a zjevují se prý i duchové.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru