OBRAZEM: Seznamte se s minulostí při cestě krásnou přírodou na hrad Rýzmburk
Výhled z hradu. Foto: Olga Markuzziová
Výlety

Osek - Procházka krásnou přírodou, na které vás čeká určitá fyzická zátěž při stoupání minimálně 500 m po asfaltové cestě až k hradu, poznávání, či výhledy. Přinášíme vám tip na rodinný výlet na hrad Osek, čili Rýzmburk, německy známého jako Riesenburg, který se nachází u města Oseka.

Jedná se o zříceninu hradu, která stojí cca 2 kilometry od Oseka na vrcholu ostrožny v nadmořské výšce 525–550 m n. m. Byl postaven ve 13. století Bohuslavem I. a jeho synem Borešem II. Z původního hradu, který byl v dobách husitských válek i opevněn, dnes zbyly bohužel jen trosky. Díky poloze, krásnému a klidnému prostředí, zurčícímu potůčku a naučné stezce k hradu však rozhodně stojí za rodinný výlet.

„Bylo to sice díky stoupání docela náročné, ale díky informačním tabulím, které jsou po cestě rozmístěny a kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí nejen o hradu a jeho obyvatelích, nám cesta uběhla rychle. Cestou jsme potkali i pár lesních zvířátek, což potěšilo děti a na závěr nás čekal krásný výhled a svačinka. Byl to moc pěkný výlet a v takovém počasí jako je dnes, to bylo fakt super,“ uvedli turisté Jana a Petr.

A jak se k hradu dostanete? Například směrem od Loučné po silnici Podkrušnohorská směr Osek. Ještě před Osekem odbočíte před železničním přejezdem na křižovatce s Nelsonovou ulicí do leva, u Památníku obětem výbuchu na dole Nelson III, kde také můžete zaparkovat a k hradu dojít pěšky. Cesta je odtud dlouhá cca 1,6 kilometru. Nebo můžete jet ještě dál po silnici Horská, a zaparkovat u kapličky, kde stojí chráněný památný strom Lípa na hradě. Ale pozor je tu jen pár míst pro zaparkování. K hradu pak už musíte vystoupat po svých asi 500 metrů.

Z historie hradu Osek

Původní majitelé hradu páni z Rýzmburka či “Hrabišici” (v erbu měli hrábě) patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody středověkých Čech a rozhodujícím způsobem se podíleli na vývoji celého regionu severozápadních Čech. V Oseku kromě hradu založili také významný klášter cisterciáků. Mnozí členové rodu navíc působili ve významných funkcích na královském dvoře.

Páni z Rýzmburka v roce 1398 prodali své majetky v Oseku míšeňskému markraběti, včetně hradu, a už se do regionu nikdy nevrátili. Hrad přestal sloužit jako sídelní a byl nadále pod správou pověřeného úředníka – purkrabího. Prodej panství Osek a Duchcov se však odehrál bez potřebného souhlasu krále, což zapříčinilo letité spory o vlastnictví, ukončené až roku 1459 jeho navrácením právě do rukou českého krále. V roce 1530 prodal král Ferdinand I. hrad Rýzmburk pánům ze Sulevic. Ti se ale brzy poté, okolo roku 1538, usídlili na pohodlnějším zámku v Duchcově, zatímco hrad Rýzmburk byl postupně opuštěn a začal chátrat.

Rýzmburk patří mezi nejrozsáhlejší hrady v Čechách. Je postaven na dlouhém a úzkém skalnatém ostrohu, který je z východní a severní strany obtékán potokem. Z hlediska středověkého vojenství se jedná o kvalitní pevnost, která nejspíše nikdy nebyla dobyta. Hrad má dvě základní části. Jádro s obytnými věžemi a kaplí se nachází v nejvyšší části skalnatého hřbetu. K němu z jižní a západní strany přiléhá mnohem rozsáhlejší areál ohraničený hradbou se střeleckými věžičkami, kterému dodnes dominuje masivní útočištná věž tzv. bergfrit. Více se dozvíte zde: http://www.hradosek.cz/.

Fotogalerie

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru