360° FOTO: Unikátní hráz na Flájích je dutá. Nahlédněte dovnitř obrovských prostor
Uvnitř neobvykle řešené hráze. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Fláje – Víte, v čem je jedinečná betonová hráz flájské přehrady? Je dutá. Do obřích prostor připomínajících chrámové lodě občas může nahlédnout i veřejnost. Letos se to ale nepovede. Podívejte se proto dovnitř alespoň v naší 360° fotografii, ve které se můžete rozhlížet.

Z přehledu dnů otevřených dveří, které letos Povodí Ohře pořádá, vyplývá, že Fláje mezi vodními díly nebudou. Podívat se můžete 29. července do vodního díla Horka, 9. září potom v rámci Dne Evropského dědictví lze navštívit vodní díla Skalka, Březová, Kamenička a jez Terezín. I když dovnitř hráze nemůžete, určitě stojí Fláje za výlet i tak. Jde o jeden z nejhezčích koutů na rozhraní Mostecka a Teplicka. Na přehradu se dostanete, zaparkovat můžete v blízkosti. Kousek odsud najdete třeba ještě historický Flájský plavební kanál či přesunutý dřevěný kostelík v Českém Jiřetíně, který pochází ze zatopené obce Fláje.

Uvnitř hráze

Hodně unikátní dutá hráz Flájí bude letos zřejmě pro veřejnost zavřená. Redakci se ale povedlo krátce nahlédnout dovnitř a pořídila pro vás zajímavou 360° fotografii. Použili jsme, jako vždy, speciální fotoaparát s dlouhou expozicí záběru. Uvnitř je totiž vcelku tma. A také zima. Aby ne, když za stěnou máte několik desítek metrů vysoký vodní sloupec, který zde pomáhá udržovat chladné klima.

Hráz se tyčí nad terénem maximálně padesát metrů, koruna hráze je 459 metrů dlouhá. Zatopená plocha činí 153 hektarů.

Výstavba probíhala v letech 1951 až 1963, v provozu je od roku 1960. Přehrada je jedinou betonovou pilířovou v Česku, i díky tomu je zařazena mezi kulturní památky ČR.

Na hrázi

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru