OBRAZEM: Máte rádi květiny a stromy? Navštivte jedinou botanickou zahradu v Ústeckém kraji!
Foto: Martina Nováková
Výlety

Teplice - Jediná botanická zahrada v Ústeckém kraji byla městem Teplice založena k prvnímu lednu roku 2002. Na místě, kde stojí, nevznikla náhodou. Její plocha byla pro zahradnické účely využívána už přibližně 100 let. O skutečném počátku zahrady koncem 19. století se toho moc neví.

Původní skleníky, které jistě sloužily hlavně lázním, se podařilo počátkem sedmdesátých zrekonstruovat. Jako botanická zahrada se pro veřejnost zpřístupnila v březnu 1975. V době oficiálního vzniku zahrada zdědila asi 2000 druhů rostlin. Necelá polovina byla vysazena ve zhruba asi hektarové venkovní expozici. Větší část rostlin patřila k subtropickým a tropickým druhům.

K unikátním druhům, které tam můžete vidět, patří prastarý exemplář afrického jehličnanu Afrocarpus (Podocarpus) gracilit, nebo ze stejné oblasti pocházející cykas Encephalartos villosus. Za pohled určitě stojí i krásný mexický Dasylirion serratifolium nebo padesátileté kaktusy a jiné sukulenty ze sbírek pana profesora F. Ecka a zvláště teplického kaktusáře V. Pulce. Určitě nevynechejte ani dva asi sedmdesátileté a bohatě plodící exempláře nahovětvece Gymnocladus canadensis.

Foto

Botanickou zahradu v Teplicích můžete navštívit každý den, kromě pondělí, kdy je sanitární den. Od května do konce září je otevřeno od 9 do 18 hodin. V zimních měsících se zavírá o hodinu dříve. Dospělí zaplatí vstupné 50 korun, děti do 6 let mají vstup zdarma. V botanické zahradě si také zamilované páry můžou říci své „Ano“.

S využitím botanickateplice.cz

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru