TIP NA VÝLET: Oldřichův dub patří k nejznámějším stromům v Čechách. Víte, kde ho najdete?
Oldřichův dub. Foto: Jitka Fárová
Výlety

Peruc – Oldřichův dub v Peruci na Lounsku patří nejenom mezi nejznámější stromy v Čechách, ale dokonce je zapsán na seznamu nejvýznamnějších stromů UNESCO. Stáří stromu se odhaduje okolo 1000 let.

Nejstarší zápis o dubu je začátkem 12. století v Kosmově kronice. Právě podle ní se u stromu měl, okolo roku 1004, setkat milenecký pár – Oldřich a Božena.

Pověst praví, že Oldřich lovil ve zdejších lesích zvěř a spatřil u studánky čarokrásné děvče, které pralo prádlo. Okamžitě se do dívky zamiloval a i Boženě se prý urostlý kníže líbil. Jenže mělo to háček. Oldřich byl ženatý a Božena vdaná. Nicméně se z tohoto vztahu krátce na to narodil syn Břetislav a rod Přemyslovců nevymřel po meči. Oldřich si Boženu Křesinovou vzal až po smrti své manželky.

Dub je vysoký 31 metrů a po obvodu měří přes 750 cm, u paty stromu má 970 cm. Pokud přijedete do Peruce od Loun, dostanete se k němu po prudkém sjezdu podle modré značky. Když pojedete od Libochovic, dorazíte až pod jeho korunu.

Okolo stromu jsou železné obruče. Dutina dubu je totiž silně poškozená dvěma požáry v letech 1993 a 1995, které prý založili vandalové.

V Peruci je také Muzeum České vesnice, kde jsou k vidění staré zemědělské stroje, nářadí a další věci, bez kterých se život na venkově neobešel. Většinu exponátů si návštěvníci můžou i vyzkoušet. Pod zámkem je také pseudogotická Boženina studánka.

foto

2806dub2

2806dub3

2806dub4

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru