OBRAZEM: Hrad Egerberg u Klášterce patřil mezi významná opevnění, dnes nabízí nádherný výhled do okolí
Hrad Egerberg. Foto: Jitka Fárová
Výlety

Lestkov – Hrad Egerberk založil na přelomu 13. a 14. století u Klášterce nad Ohří Vilémem z Egerberka. Dnes jsou na místě jenom pozůstatky gotického hradu.

Egerberk představuje jeden z nejzajímavějších šlechtických hradů doby Václava IV. Objekt se skládá z horního hradu s obdélným nádvořím a dvěma věžovitými obytnými staveními spojenými hradbou. V předhradí jsou zachovány zbytky zdí, vstupní brány a parkánu. Dochovala se také část půlválcové věže, hradby hradního jádra a část opevnění druhého nádvoří. Zřícenina patří mezi kulturní památky.

Hrad je asi jeden kilometr nad obcí Lestkov. Dá se k němu dojít i z druhé strany od zámku z Klášterce nad Ohří. Vždy po červené značce. Cesta je strmá a úzká, po dešti také kluzká.

Z historie

Hrad Egerberk patřil za Lucemburků mezi významná opevnění. Byl postaven na přelomu 13. a 14. století Odolenem z Chyš. V roce 1350 hrad zakoupil rod pánů ze Šumburka, po nich pánové z Dubé. Od pánů z Dubé ho asi v roce 1410 koupil nejvyšší zemský písař Mikuláš Augustinův z Prahy. Poté měli hrad v držení pánové z Illburka – Ota, Venda a Půta. Jim ho také král Zikmund roku 1430 potvrdil jako královské léno. Asi o pět let později se Vend dostal do velkých majetkových sporů s Vilémem ze Šumburka. Vilém se měl lstí zmocnit Egerberku a zajatého Venda měl na něm umořit k smrti.

V roce 1454 byl Egerberk provolán za odumřelé léno a od krále jej získal Jan Calta z Kamenné hory. V polovině 16. století byl už zchátralý a nevhodný pro pohodlný život. Proto byl opuštěn.

foto

0208egerberg4

0208egerberg7

0208egerberg6

0208egerberg

0208egerberg3

0208egerberg5

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru