VIDEO: Veselý Den mrtvých ve skleníku! Takhle vypadá mexický svátek v botanické zahradě
Den mrtvých v teplické botanické. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Teplice - Día de los Muertos – v českém překladu Den mrtvých. To je název neobvyklé výstavy v Botanické zahradě v Teplicích. Zatímco v americké halloweenské tradici je smrt prezentována jako něco, čeho je třeba se bát, v Mexiku o těchto svátcích mrtvé oslavují a vítají duchy u sebe doma. A právě o tom netradiční expozice v botanické je.

„Je to vlastně jeden z nejvýznamnějších svátků, který se slaví v Mexiku. Nejsou to naše dušičky, je to oslava setkání s mrtvými. Oni to neberou, že je to smutná událost. Oni se veselí, baví. Společně obědvají s mrtvými, na hřbitově grilují,“ přibližuje kurátor botanické zahrady Jan Ptáček.

https://www.youtube.com/watch?v=UiP4WefHq6o

To dokládají fotografie ve vestibulu zapůjčené Velvyslanectvím Spojených států mexických. Další snímky zapůjčila Eva Kubátová, autorka knihy Mexikopedie: abecedář mexické kultury.

„Můžeme být pyšní, že máme v Teplicích botanickou zahradu a jsem ráda, že dělá dobré jméno nejenom městu Teplice, ale i Ústeckému kraji,“ řekla radní Iva Dvořáková. „Rád bych na tomto místě poděkoval všem zaměstnancům naší zahrady. Bez jejich práce bychom se dnes a v dalších třech týdnech nemohli kochat takto krásnou výstavou,“ uvedl ředitel zahrady Petr Šíla.

Udělejte si čas na výlet do teplické botanické, patří mezi jedny z nejhezčích u nás. A jak tu mají otevřeno? Kromě pondělí každý den od devíti do pěti hodin, včetně státních svátků.

Foto

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru