OBRAZEM: Mezi stromy na dohled od řeky najdete místo, které nemá široko daleko obdoby
Fotografie v článku: Martina Nováková
Výlety

Klášterec nad Ohří – Unikátní galerie se jmenuje Land Art Gallery a nachází se kousek od Klášterce nad Ohří v Mariánském údolí.

Návštěvník si tam připadá jako v jiném světě. Mezi stromy jsou různé výtvory, a to pouze z přírodních materiálů.

Krokodýl, kapka, sova, motýl a mnoho dalšího, to vše vytvořili rodiče s děti. Vzniklo tak místo, které zřejmě široko daleko nemá obdoby.

Foto

CO JE TO LAND ART?

Land art, neboli krajinné umění, má blízko k fotografii krajiny.

Je to umělecký směr 60. let, který vznikl v USA. V užším smyslu slova nepatří k zahradnímu umění, ale v současné krajinné architektuře se dodnes používají prvky land artu.

Umělci tohoto směru se obrátili proti komerčnímu umění a měli záporný postoj k výrobě umění, které je v galeriích a muzeích. Namísto toho tvořili umělecká díla na přírodních místech, která jsou těžko dostupná a nepřetvořená zásahem člověka. Díla land artu někdy působí svou monumentalitou. Umělci využívají intenzitu vnímání a přírodní zkušenosti pozorovatelů s efekty vznešenosti v přírodě a pracují s jednoduchými formami.

V Česku byl průkopníkem Ladislav Novák, dnes ho následují například Jan Šimek, Jiří Šigut nebo Jan Pohribný.

Kudy tam

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru