OBRAZEM: Podívejte se do nitra největší vodní elektrárny na severu Čech. V sobotu se otevřela pro všechny
Strojovna vodní elektrárny. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Ústí nad Labem - Strojovna s Kaplanovo turbínou, velín, neobvyklé panorama Masarykovo zdymadla s hradem Střekov v pozadí. To vše přilákalo v sobotu během dne desítky a desítky zájemců na prohlídku vodní elektrárny Střekov Skupiny ČEZ a celého vodního díla.

Vodní elektrárnu Skupina ČEZ, konkrétně ČEZ Obnovitelné zdroje, zpřístupnila v rámci Světového dne vody, který připadl na 22. března. "Na prohlídku přišlo 354 návštěvníků," uvedl v sobotu odpoledne Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy.

Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. V roce 2017 dodala do rozvodné sítě zhruba 90,96 GWh ekologicky čisté energie. Elektrárna je využívána nejen v tzv. energetických špičkách, ale trvale.

Počátky vodního díla Střekov sahají až do roku 1921, kdy se uvažovalo o vybudování vodního díla a zdymadla pro zúžení a splavnění řeky Labe v oblasti střekovských peřejí, které byly postrachem plavců.

Střekov je předposlední umělou přehradou na Labi před vyústěním řeky do Severního moře. Střekovská přehrada vytváří jezero o délce 19,5 km a zadržuje 16 milionů kubíků vody. Hlavním účelem využití vodního díla Střekov je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod. Ten, byť přiléhá k vodní elektrárně, ovšem spravuje Povodí Labe, stejně tak i samotné Masarykovo zdymadlo.

Foto

Za celý loňský rok si vodní elektrárnu Střekov prohlédli 964 zájemci. Celkem pak v letech 2010 až 2017 zavítaly na exkurzi 10 042 osoby.

Nebyli jste se podívat v sobotu a rádi byste vše viděli na vlastní oči? Příležitost budete mít znovu už za dva týdny, a to v neděli 8. dubna u příležitosti zahájení Turistické sezony 2018.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru