Louny, Žatec - Těsně pod hranicí deseti procent se zastavila míra nezaměstnanosti v okrese Louny v posledním měsíci roku 2014. Ke konci prosince činila 9,9 procenta. Okres si polepšil v celostátním žebříčku. Zatímco v listopadu byl na desátém místě, nyní je na pozici číslo třináct.

Situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci běžnému vývoji nezaměstnanosti ke konci roku. „S příchodem zimy postupně končí sezónní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, kterým k 31. 12. 2014 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost a obnoví ji s příchodem jarního počasí," vysvětluje Kateřina Sadílková pověřená řízení ÚP ČR.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenaly 2 regiony - Praha-západ (o 0,7 %) a Praha (o 0,2 %). Naopak nárůst eviduje ÚP ČR v 75 okresech. Největší hlásí Jindřichův Hradec (o 19,1 %) Prachatice (o 18,6 %), Pelhřimov (o 16,9 %), Chrudim (o 14,4 %) a Klatovy (o 13,8 %).

„Nárůst jsme očekávali. Jsme však příjemně překvapeni tím, že v evidenci máme o téměř 55 tisíc lidí méně, než v loňském roce. Je za tím nejen mírné oživení na trhu práce, ale také kvalitní práce zaměstnanců ÚP ČR a jejich aktivní působení v terénu. To je trend, který budeme i nadále plně podporovat," dodává náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro zaměstnanost Jan Marek.

V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. S rozjezdem sezónních prací by pak mohla začít zase klesat.

Vzrostla poptávka po lyžařských instruktorech

Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o pracovníky v gastronomii, administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, zedníky, šičky, obchodní zástupce, pomocné manipulační dělníky, dále o pomocné pracovníky ve výrobě, ostrahy a bezpečnostních agentur, uklízeče, řidiče nákladních automobilů a autobusů, pomocníky v kancelářích a hotelích, učitele, operátory a v některých regionech také o instruktory lyžování. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, elektrikář, elektromechanik, slévač, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, strojírenští technici, manipulační a montážní dělníci a obsluha obráběcích strojů). Uplatní se IT specialisté, grafici, strojírenští technici, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví (lékaři a zdravotní sestry) i v sociální oblasti. Přednost dávají firmy proškoleným specialistům s praxí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru