Louny, Žatec - Maté také tak rádi to voňavé a slaďounké ovoce, svým tvarem připomínajícím srdce? Ano? Pak jistě víte, že není nad čerstvě utrženou jahodu, vyhřátou od slunce. A určitě ty nejchutnější jahody rostou u nás. Jenže málokdo má svoji zahradu nebo má nějakého příbuzného se zahradou, aby si na čerstvě utržených jahodách mohl pochutnat.

Blanka Bittnerová z Prahy při samosběru jahod. Ilustrační foto: Jan Vraný


Naštěstí na několika místech v našem kraji provozuje zemědělská firma GHSH ze Žatecka jahodové plantáže, kde je možné si toto velmi zdravé ovoce, plné vitamínů, minerálů a prospěšných látek natrhat nebo jednoduše si jahody, ráno na plantáži natrhané zaměstnanci firmy zakoupit.

„Pokud nám bude přát počasí, vypadá to, že v nejbližší době bude samosběr již zahájen, možná už o víkendu nebo v následujícím týdnu, určitě Vám včas dáme vědět," potěšila naši redakci Michaela Filková, zaměstnankyně firmy GHSH.

Plantáže jsou natolik velké, že bez problému pojmou i stále větší množství oblíbenců samosběru jahod. Trhat je můžete do přinesených košíků a nádob, které Vám dopředu zváží a váhu pak odečtou z váhy naplněné nádoby nebo si může na místě zakoupit vaničku a do té si jahody nasbírat. Jahodová pole najdete u Nemilkova u Mostu, na Teplicku u Hudcova, na Chomutovsku u Droužkovic, na Lounsku u Cítolib a na Žatecku u Žiželic.

Sledujte náš on-line deník, zahájení samosběru jahod na plantážích firmy GHSH Vám včas oznámíme.

Jahoda je malý zázrak

Víte, že jahody obsahují antioxidanty, které pozitivně ovlivňují naše zdraví, velké množství vitamínu C, jeho obsah v jahodě je srovnatelný s citrusovými plody, dále jsou jahody také bohatým zdrojem vitamínů A, B, E, minerálů, převážně draslíku, zinku, hořčíku, síry, vápníku, obsahují také bor, fluor, kobalt či molybden, obsahuje organické kyseliny, které působí v prevenci nádorových onemocnění. Jsou lehce stravitelné, obsahují vlákninu a mají velké množství vody. Obsahují malý podíl přírodních cukrů. Jahody pomáhají při léčbě srdce, tomu napovídá i sám tvar jahody, podporuje krevní oběh, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, jejich konzumace má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru