Louny, Žatec - Jen mírně, ale přece, klesla v září nezaměstnanost v okrese Louny. Proti srpnovým 8,1 desetině procenta eviduje úřad práce ke konci září v okrese 8 procent lidí bez práce. Lounsko je nyní na desátém místě nelichotivého žebříčku, který vede sousední Most s 11,5 procenty nezaměstnaných. V kraji jsou na tom lépe už jen Teplice a Litoměřice.

Nadále podle úřadu práce pokračuje růst počtu volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR v celé republice 108 573 – nejvíce od prosince 2008. V mezinárodním srovnání se ČR drží dlouhodobě pod evropským průměrem. V srpnu měla jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. Činila šest procent.

V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna. „Česká ekonomika nadále roste, což dokazuje i rekordní počet volných pracovních míst. V uplynulém měsíci jich opět přibylo a jejich počet se blíží k hodnotám z listopadu 2008. Tehdy jich zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR celkem 111 307. Projevuje se tak pozitivní dopad široké podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti Úřadu práce ČR,“ shrnuje vývoj na trhu práce zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst“.


Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,7 %), Rychnov nad Kněžnou (3 %), Prachatice (3,1 %), Jindřichův Hradec (3,5 %), Písek a Benešov (oba 3,6 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11,5 %), Karviná (11,1 %), Ústí nad Labem (10,7 %), Bruntál (10,5 %), Ostrava - město (10,2 %), Chomutov (9,7 %), Děčín (8,5 %) a Sokolov (8,3 %).


Jako každý rok v září, i letos, se do evidence Úřadu práce ČR hlásila hlavní vlna absolventů. Meziměsíčně jich bylo o 5 205 více. V dlouhodobém srovnání byl ale jejich počet nejnižší za poslední čtyři roky. Bez práce bylo k 30. 9. 2015 celkem 23 089 bývalých studentů (září 2012 – 30 520, září 2013 – 37 301, září 2014 – 29 373).

„Řada mladých lidí se snaží hledat si práci už v době, kdy ještě mají statut studenta. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, které si mohou tzv. vychovat k obrazu svému. Tento vývoj svědčí o nárůstu zaměstnatelnosti této skupiny uchazečů. Další věcí je, že roste počet mladých lidí, kteří pracují už během studia, a to značně zvyšuje jejich šance na uplatnění po dokončení školy,“ vysvětluje Kateřina Sadílková.

V evidenci Úřadu práce ČR převládají absolventi se středním odborným vzděláním, tj. vyučení, a absolventi středních odborných škol s maturitou. Nejpočetněji jsou mezi nezaměstnanými zastoupeni bývalí studenti středních škol zaměřených na gastronomii, hotelnictví a turismus.

Hůře hledají uplatnění na trhu práce také absolventi oborů jako je podnikání a osobní a provozní služby. V případě vysokoškoláků nejčastěji přicházejí na ÚP ČR ti, kteří vystudovali ekonomii. Naopak nejméně je bývalých posluchačů lékařských, právnických či strojírenských vysokých škol. V případě všech absolventů platí, že největší šance na získání práce mají absolventi technických a řemeslných oborů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru