Ústecký kraj - Sezona jahod ještě neskončila, jahody jsou skvělé ovoce, které se jen tak nepřejí. Díky jahodovým plantážím firmy Farm Fruit Czech u Cítolib, Žiželic, Droužkovic, Hudcova a Nemilkova jsou zdravé a čerstvě utržené červené plody dostupné každému. Sbírat lze ještě přibližně týden, o ukončení samosběru vás budeme informovat na našem webu a facebooku.

2606jahody

Stačí jen na plantáž zajít a trhat a je dovoleno také do sytosti ochutnávat již na poli. Byli jste trhat již několikrát a zajímá vás, co dalšího se dá ze slaďoučkých jahod připravit? Přinášíme vám pár zajímavých receptů, které nám poslali naši čtenáři.

A určitě dojděte až na konec seznamu a vyzkoušejte speciální recept od našeho čtenáře Vlastimila Kupky. Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete, jestli jste tento nebo jiný recept vyzkoušeli.

Domácí jahodová zmrzlina, poslala Stanislava Hartová

  • 250 g bílého tofu
  • 150 ml sojového mléka
  • 50 g cukru moučka
  • 150 g jahod
  • 20 g jemně nastrouhaného zázvoru
  • Všechny ingredience kromě sojového mléka rozmixujeme dohladka, následně přidáme sojové mléko a rozmícháme. Vychladlou směs připravíme ve zmrzlinovači.
  • Zmrzlina je nejen velmi chutná a osvěžující, ale mohou ji i osoby s intolerancí na laktózu a lepek.

Domácí jahodová zmrzlina, poslala Stanislava Hartová

  • 250 g bílého tofu
  • 150 ml sójového mléka
  • 50 g cukru moučka
  • 150 g jahod
  • 20 g jemně nastrouhaného zázvoru
  • Všechny ingredience kromě sójového mléka rozmixujeme dohladka, následně přidáme sójové mléko a rozmícháme. Vychladlou směs připravíme ve zmrzlinovači. Zmrzlina je nejen velmi chutná a osvěžující, ale mohou ji i osoby s intolerancí na laktózu a lepek.

Jahodový koktejl, poslala Marie Mazourová

  • cukr dle kyselosti jahod
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce mražená dřeň
  • 300 ml mléka
  • 200 g čerstvé jahody
  • + čerstvé jahody na ozdobu
  • Pokud vám zbydou pomačkané jahody, připravte si výtečný osvěžující nápoj. Do mixéru dáme jahody, pokud je třeba cukr, tak i ten, jahodovou dřeň a asi 1 dl smetany. Důkladně vše rozmixujeme dohladka a rozdělíme do sklenic. Zbylou smetanu smícháme s mlékem a dolijeme do koktejlů. Sklenky ozdobíme čerstvými jahodami a podáváme s brčkem.

Jahodový pečený čaj, poslala Soňa Vraná

  • Na kilo a půl očištěných a pokrájených jahod dáme kilo cukru písek, 2 oloupané citróny (pokrájené). Přidáme 3 lžičky mleté skořice nebo pár posekaných lístků máty. Vše zamícháme a dáme do pekáče vystlaného pečícím papírem. Vložíme do trouby a při cca 150 stupních pečeme 60-90 minut. Horké plníme do skleniček, které uzavřeme a otočíme asi na 5 minutek dnem vzhůru.

Smoothie jahoda s kiwi, poslala Ivana Turková

  • 1/4 šálku studeného jablečného džusu
  • 1 banán na pátky
  • 1 Kiwi na plátky
  • 5 mražených nebo čerstvých jahod
  • 11/2 lžičky medu
  • můžeme přidat i CHIA semínka které do jablečného džusu dáme o dvacet minut dříve než ostatní ingredience. A vše rozmixovat v mixéru nebo ve smoothie.

Jahodový salát se žlutým melounem, avokádem, pekanovými ořechy a balkánským sýrem, poslala Kristýna Kubíková

2606jahodovysalatINGREDIENCE
(na jednu porci)
Na salát:

  • 100g čerstvých jahod
  • 1/2 zralého avokáda
  • 1/4 žlutého melounu
  • hrst rukoly
  • 2 ředkvičky
  • 30g balkánského sýra
  • hrst pekanových ořechů

Na zálivku:

  • 50g rozmixovaných jahod
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 3 lžíce balsamikového octa

Postup:

  1. Jahody, ředkvičky omyjeme a očistíme. Rukolu opereme a necháme odkapat. Avokádo a žlutý meloun zbavíme slupky, nakrájíme na kostičky. Okapané jahody nakrájíme na čtvrtky, ředkvičky na plátky.
  2. Vytvoříme si zálivku. Na zálivku rozmixujeme 50g jahod, přidáme půl lžičky šťávy z limetky, 1 čajovou lžičku dijonské hořčice a 3 lžíce balsamikového octa. Pořádně promícháme. Necháme 1-2 minutky odstát a vytvoříme si salát.
  3. Z rukoly, jahod, ředkviček, avokáda a žlutého melounu si vytvoříme salát. Navrch rozdrobíme balkánský sýr a zasypeme pekanovými ořechy.
  4. Salát zalijeme odstátou jahodovou zálivkou. Můžeme dále dochutit s balsamikovým glazé.

Letní ovocné řezy se smetanou, poslala Marie Mazourová

Ingredience na 10 porcí
NA OZDOBU

NÁPLŇ

  • 300 g jahody
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 kelímky zakysané smetany

POLEVA

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukr u
  • 2 balíčky jahodový pudinkový prášek
  • 1 l vody

TĚSTO

  • 150 g hladká mouka
  • 5 ks vejce
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 0,5 g balíčku prášku do pečiva
  • 150 g cukr moučka

Postup:

  1. Suroviny na těsto společně promícháme, sypké suroviny prosejeme a těsto nalijeme na vymazaný plech, případně vyložený pečicím papírem. Upečený korpus necháme vychladnout. Polevu si připravíme z pudinků, které uvaříme dle návodu ve vodě. Do pudinků přidáme citronovou šťávu.
  2. Náplň si připravíme ze smetany, kterou vyšleháme a smícháme ze zakysanou smetanou a rozmixovanými jahodami. Na vychlazený korpus natřeme jahodovou náplň a necháme v lednici ztuhnout. Na vychlazenou náplň nalijeme vychlazený pudink a uložíme jahody. Letní ovocné řezy vložíme opět do lednice na ztuhnutí. Vychlazené letní ovocné řezy se smetanou nakrájíme na kousky a můžeme podávat.

Piškotový dort, poslala Lucie Černá

2606pikotovydortPotřebujete:

2 balíčky (200 g) dětských piškotů, 1 měkký tvaroh, 10 dkg cukru moučka, 1 žloutek, osminku másla, osminku rostlinného tuku na pečení, 200 ml šlehačky, 1 ztužovač do šlehačky, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 dcl vymačkané jahodové šťávy, 300 g jahod.

Postup:

  1. Ze 400 ml mléka uvařte pudink (potřebujete ho hustší, proto se dává méně mléka, než je v návodu u pudinku) a neslaďte ho. Pudink nechte vychladnout a mezitím utřete tvaroh, máslo, tuk na pečení, cukr a žloutek. Nakonec přidejte vychladlý pudink a rozmixujte do hladké hmoty.
  2. Do větší skleničky dejte 1 dcl jahodové šťávy, kterou získáte jejich vymačkáním a zbytek doplňte vodou, budete tím vlhčit piškoty.
  3. Nyní na dno dortové formy nasypte jeden balíček piškotů (nemusí být celý, prostě tak, aby piškoty bohatě pokryly dno), rovnoměrně je polijte polovinou vody s jahodovou šťávou. Poté piškoty potřete polovinou krému, který jste si předtím připravili z pudinku a dalších ingrediencí. Postup opakujte, tedy na krém nasypte druhý balíček piškotů, zvlhčete je zbylou tekutinou a rozetřete na ně zbytek krému. Dort přikryjte fólií a nechte ztuhnout v lednici minimálně dvě hodiny, ale ideální je nechat ho tam přes noc. Těsně před podáváním si ušlehejte šlehačku se ztužovačem a dort jí ozdobte. Nakrájejte si jahody na malé kostičky a dort jimi posypte.

Tvarohová roláda s jahodami, poslal Jiří Pomahač

Ingredience: 3 vejce, 50 g cukru krystal, 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce horké vody, malý panák rumu, na náplň a zdobení si nachystejte 250 g tvarohu, 150 ml šlehačky, 50 g cukru moučka, 250 g jahod.

2606tvarohovaroladaPostup:

  1. Žloutky utřete s cukrem a vodou do pěny. V jiné misce vyšlehejte sníh z bílků a lehce ho spolu s moukou a kakaem vmíchejte do žloutků. Můžete přidat kapku rumu pro lepší chuť.
  2. Těsto rozetřete na malý plech vystlaný pečicím papírem a pečte 15 minut při teplotě 200 stupňů, v horkovzdušné troubě stačí na 180 stupňů. Pokud byste chtěli dělat velkou roládu na klasický velký plech, množství všech ingrediencí vyjma šlehačky zdvojnásobte.
  3. Po upečení roládu ještě teplou zaviňte i s pečicím papírem a nechte vychladnout.
  4. Vychladlou roládu rozbalte a papír opatrně odlepte. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte ji s tvarohem a cukrem. Směs rovnoměrně rozetřete na těsto, poklaďte ho jahodami nakrájenými na malinké kousky a roládu opět zaviňte.
  5. Hotovou roládu nechte v lednici nejlépe přes noc ztuhnout a druhý den můžete ještě potřít povrch zbytkem tvarohu se šlehačkou a ozdobit kousky jahod.

Roláda s jahodami, poslala Lucie Kováčiková

  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 120g cukru
  • 5 vajec v
  • Vanilkový cukr
  • 300 g čerstvých jahod
  • sáček mandlových lupínků
  • na krém: 500 ml mléka 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudinky, 50 g cukr, 250 g másla

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme krém z mléka pudinku a van. cukru uvařím tužší pudink a nechám ho v zakryté misce vychladnout máslo s cukrem vytřeme do pěny a po lžících zašleháme pudink.
  2. Na piškot utřu do pěny žloutky se 120g cukru v jiné nádobě ušleháme sníh z bílků. Do žloutkové hmoty postupně vmícháme mouku, po částech přidáme sníh a vše promícháme.
  3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě na 200°C asi 10 - 15 minut. Mírně vychladnutý plát smotám i s papírem a nechám zchladnout.
  4. Roládu přendáme na utěrku, sloupnu papír, plát těsta rozvinu a potřu krémem, jednu delší stranu pokladu na okraji celými jahodami zbylou plochu poházím drobně nakrájenými jahodami. Roládu zaroluji a celou potřu zbytkem krému. Nakonec ji ozdobím mandlovými lupínky a dám ztuhnout do chladničky.

Jahodový dort, poslala Vlasta Tremlová

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 250 g pískového cukru
  • 10 lžic vlažné vody
  • 10 lžic oleje,
  • jahody - čerstvé nejlépe
  • 1-2 sáčky červené dortové želatiny

Na krém:

1 jahodový kompot, 1 vanilkový či jahodový pudinkový prášek, 200 g másla, 4 lžíce moučka cukr.

Postup:

  1. Slijeme šťávu z kompotu, rozmícháme v ní pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink. Máslo s cukrem vyšleháme a po částech zašleháme vychladlý pudink a rozmačkané jahody.
  2. Hotový krém necháme v chladu. Upečeme si základní korpus na plechu, žloutky + cukr vyšleháme, pak zašleháme vlažnou vodu, olej. Vmícháme mouku s PDP a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
  3. Na vychladlý piškot natřeme krém, nemáme-li rádi příliš mnoho krému, stačí jej vyhotovit v poloviční dávce. Na krém rozložíme pokrájené jahody a vše zalijeme nachystanou želatinou. Necháme ztuhnout a podáváme chlazené, pokrájené na řezy. Můžeme dozdobit šlehačkou, mátou, atp.

Zdravý koláč s avokádovým krémem a jahodami, vhodný i pro vegany, poslala Michaela Aulická

korpus

  • 1 zralý banán
  • jemné ovesné vločky
  • mleté lněné semínko
  • skořice
  • perníkové koření
  • pár kapek citronové šťávy, vanilkového extraktu
  • 1 lžíce arašídového másla

náplň 1

  • 5 lžic (pro vegan verzi - rostlinného) řeckého bílého jogurtu
  • 500g jahod (polovina nakrájených na půl, polovina v celku)

náplň 2

  • 2 zralé banány
  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z 1/2 citronu
  • kakao
  • + drcené oříšky na ozdobu

Postup:

  1. Korpus připravíme tak, že v míse rozmačkáme banán, přidáme k němu arašídové máslo, šťávu z citronu, koření a přimícháme ovesné vločky a lněné semínko v libovolném poměru a množství tak, aby vznikla mírně lepivá hmota (a aby to vystačilo na vaši formu, já měla dost velkou, tak jsem přisypávala jako blázen :D). Směs natlačíme do vymazané koláčové formy a dáme péct na 180°C asi na 15 minut, až korpus zezlátne. Necháme vychladnout
  2. Na avokádový krém jednoduše rozmixujeme banány, avokáda a citronovou šťávu. Nakonec přimícháme kakao v takovém množství, až se nám krém bude zamlouvat barvou i chutí
  3. Vychladlý korpus pomažeme bílým jogurtem, na jogurt naskládáme půlky jahod, potřeme krémem z avokáda, ozdobíme celými jahodami a posypeme oříšky. Hotový koláč necháme proležet do druhého dne v lednici, kde ho i nadále skladujeme

Vláčná bublanina s jahodami, poslala Marie Macháčková

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Všechno smícháme, nalijeme na plech, poklademe ovocem. Na to nahoru dáme smíchaný tvaroh se žloutkem a cukrem a drobenku.

Jahodové řezy, poslala Blanka Liehmová

Těsto:

  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg cukru moučka
  • 4 vejce
  • 6 lžic horké vody
  • ½ prášku do pečiva

Krém:

  • 500 g jahod (mohou být čerstvé ale i mražené)
  • 1 a 1/2 sáčku jahodového pudinku
  • 150 ml vody
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • Čokoládová poleva

Postup:

  1. Žloutky s cukrem vymícháme na hustý krém, přidáme mouku s práškem do pečiva, vodou a nakonec vmícháme tuhý sníh. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při teplotě 180˚C.
  2. Jahody rozmixujeme mixérem (pokud chceme větší kousky jahod, můžeme jahody rozšťouchat šťouchadlem na brambory). Jahody smícháme s vodou a pudinkem a za stálého míchání přivedeme k varu.
  3. Takto uvařený pudink necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo s cukrem. Vyšlehané máslo opatrně zašleháme do vychladlého jahodového pudinku. Ale šleháme opravdu je krátce, aby se nám hmota nesrazila.
  4. Takto připravený krém naneseme ve vyšší vrstvě na upečený piškot. Na závěr pocákáme čokoládovou polevou.

Jahodové knedlíky na páře, poslala Petra Eiblová

  • 500g polohrubé mouky
  • 3/4 kostky droždí
  • 350 ml vlažného mléka
  • 1 vejce, 1lžíce cukru, špetka soli

2606jahodoveknedlikyPříprava:

  1. mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek a rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a přidáme cukr. Jakmile vzejde kvásek, přidám vejce, cukr a sůl. Zaděláme ručně těsto, necháme kynout.
  2. Po vykynutí vysypeme těsto na vál a odtrhujeme kousky těsta, které zploštíme a vložíme do něj jahody. Vytvarujeme kouli, necháme chvilku znova kynout.
  3. Vezmeme hrnec, dáme do něj pařáček, nalijeme vodu, pak postavíme na kamna a jakmile se voda vaří, dáme si na pařák plátno a poskládáme knedlíky.
  4. Vaříme asi 10 minut.
  5. Po vyndání propícháme špejlí, aby vyšla pára, poté můžeme podávat. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem, polijeme rozpuštěným máslem.

Jahodova marmeláda bez cukru s Chia semínky, poslala Helena Kimlova

  • 500g jahod
  • 3 lžíce medu
  • 50 g Chia semínek
  • 5 g másla
  • Citronová šťáva
  • Jahody rozmixujeme, dáme do hrnce vařit, přidáme med, citr. šťávu a vaříme za stálého míchání 10 minut, poté přidáme máslo a Chia semínka, povaříme ještě pět minut a horké nalijeme do sklenice. Po chvilce sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

A jeden velmi speciální recept, vhodný pro horké letní dny, který nám poslal čtenář Vlastimil Kupka

Jahodové potěšení

Jahodové potěšení je originální recept, kde se snoubí vaše fantazie, odvaha, chuť a samozřejmě jahody. Tento recept je velice prostý, jednoduchý a zvládne jej za pár minut opravdu každý.

Budete potřebovat:

  • cca 0,5 kg čerstvých jahod
  • a nesmí chybět manželka nebo manžel, přítelkyně nebo přítel, popř. kamarád či kamarádka.

Jak na to:

  1. Omyté, odstopkované čerstvé jahody si dle velikosti rozpůlíme, menší můžeme nechat vcelku.
  2. Omytou manželku, manžela, přítelkyni, přítele, kamarádku nebo kamaráda opatrně položíme na gauč, stůl, postel či podlahu.
  3. Na takto připravené tělo velmi opatrně pokládáme jahody, přičemž se zaměřujeme na specifická místa, jako je pupík, krční lalůček, oční líčka, ústa, či jiná vhodná místa k vložení či položení jahod.
  4. Pro zvýraznění zážitku z tohoto originálního pokrmu můžeme na každou z jahod přidat trochu čerstvé šlehačky. Právě připravený pokrm je ihned k sežrání!
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru