Ústecký kraj - Sezona jahod ještě neskončila, jahody jsou skvělé ovoce, které se jen tak nepřejí. Díky jahodovým plantážím firmy Farm Fruit Czech u Cítolib, Žiželic, Droužkovic, Hudcova a Nemilkova jsou zdravé a čerstvě utržené červené plody dostupné každému. Sbírat lze ještě přibližně týden, o ukončení samosběru vás budeme informovat na našem webu a facebooku.
Stačí jen na plantáž zajít a trhat a je dovoleno také do sytosti ochutnávat již na poli. Byli jste trhat již několikrát a zajímá vás, co dalšího se dá ze slaďoučkých jahod připravit? Přinášíme vám pár zajímavých receptů, které nám poslali naši čtenáři.
A určitě dojděte až na konec seznamu a vyzkoušejte speciální recept od našeho čtenáře Vlastimila Kupky. Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete, jestli jste tento nebo jiný recept vyzkoušeli.
Domácí jahodová zmrzlina, poslala Stanislava Hartová
- 250 g bílého tofu
- 150 ml sojového mléka
- 50 g cukru moučka
- 150 g jahod
- 20 g jemně nastrouhaného zázvoru
- Všechny ingredience kromě sojového mléka rozmixujeme dohladka, následně přidáme sojové mléko a rozmícháme. Vychladlou směs připravíme ve zmrzlinovači.
- Zmrzlina je nejen velmi chutná a osvěžující, ale mohou ji i osoby s intolerancí na laktózu a lepek.
Domácí jahodová zmrzlina, poslala Stanislava Hartová
- 250 g bílého tofu
- 150 ml sójového mléka
- 50 g cukru moučka
- 150 g jahod
- 20 g jemně nastrouhaného zázvoru
- Všechny ingredience kromě sójového mléka rozmixujeme dohladka, následně přidáme sójové mléko a rozmícháme. Vychladlou směs připravíme ve zmrzlinovači. Zmrzlina je nejen velmi chutná a osvěžující, ale mohou ji i osoby s intolerancí na laktózu a lepek.
Jahodový koktejl, poslala Marie Mazourová
- cukr dle kyselosti jahod
- 200 ml smetany
- 2 lžíce mražená dřeň
- 300 ml mléka
- 200 g čerstvé jahody
- + čerstvé jahody na ozdobu
- Pokud vám zbydou pomačkané jahody, připravte si výtečný osvěžující nápoj. Do mixéru dáme jahody, pokud je třeba cukr, tak i ten, jahodovou dřeň a asi 1 dl smetany. Důkladně vše rozmixujeme dohladka a rozdělíme do sklenic. Zbylou smetanu smícháme s mlékem a dolijeme do koktejlů. Sklenky ozdobíme čerstvými jahodami a podáváme s brčkem.
Jahodový pečený čaj, poslala Soňa Vraná
- Na kilo a půl očištěných a pokrájených jahod dáme kilo cukru písek, 2 oloupané citróny (pokrájené). Přidáme 3 lžičky mleté skořice nebo pár posekaných lístků máty. Vše zamícháme a dáme do pekáče vystlaného pečícím papírem. Vložíme do trouby a při cca 150 stupních pečeme 60-90 minut. Horké plníme do skleniček, které uzavřeme a otočíme asi na 5 minutek dnem vzhůru.
Smoothie jahoda s kiwi, poslala Ivana Turková
- 1/4 šálku studeného jablečného džusu
- 1 banán na pátky
- 1 Kiwi na plátky
- 5 mražených nebo čerstvých jahod
- 11/2 lžičky medu
- můžeme přidat i CHIA semínka které do jablečného džusu dáme o dvacet minut dříve než ostatní ingredience. A vše rozmixovat v mixéru nebo ve smoothie.
Jahodový salát se žlutým melounem, avokádem, pekanovými ořechy a balkánským sýrem, poslala Kristýna Kubíková
INGREDIENCE
(na jednu porci)
Na salát:
- 100g čerstvých jahod
- 1/2 zralého avokáda
- 1/4 žlutého melounu
- hrst rukoly
- 2 ředkvičky
- 30g balkánského sýra
- hrst pekanových ořechů
Na zálivku:
- 50g rozmixovaných jahod
- šťáva z 1/2 limetky
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 3 lžíce balsamikového octa
Postup:
- Jahody, ředkvičky omyjeme a očistíme. Rukolu opereme a necháme odkapat. Avokádo a žlutý meloun zbavíme slupky, nakrájíme na kostičky. Okapané jahody nakrájíme na čtvrtky, ředkvičky na plátky.
- Vytvoříme si zálivku. Na zálivku rozmixujeme 50g jahod, přidáme půl lžičky šťávy z limetky, 1 čajovou lžičku dijonské hořčice a 3 lžíce balsamikového octa. Pořádně promícháme. Necháme 1-2 minutky odstát a vytvoříme si salát.
- Z rukoly, jahod, ředkviček, avokáda a žlutého melounu si vytvoříme salát. Navrch rozdrobíme balkánský sýr a zasypeme pekanovými ořechy.
- Salát zalijeme odstátou jahodovou zálivkou. Můžeme dále dochutit s balsamikovým glazé.
Letní ovocné řezy se smetanou, poslala Marie Mazourová
Ingredience na 10 porcí
NA OZDOBU
NÁPLŇ
- 300 g jahody
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 3 kelímky zakysané smetany
POLEVA
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukr u
- 2 balíčky jahodový pudinkový prášek
- 1 l vody
TĚSTO
- 150 g hladká mouka
- 5 ks vejce
- 1 balíček vanilkový cukr
- 0,5 g balíčku prášku do pečiva
- 150 g cukr moučka
Postup:
- Suroviny na těsto společně promícháme, sypké suroviny prosejeme a těsto nalijeme na vymazaný plech, případně vyložený pečicím papírem. Upečený korpus necháme vychladnout. Polevu si připravíme z pudinků, které uvaříme dle návodu ve vodě. Do pudinků přidáme citronovou šťávu.
- Náplň si připravíme ze smetany, kterou vyšleháme a smícháme ze zakysanou smetanou a rozmixovanými jahodami. Na vychlazený korpus natřeme jahodovou náplň a necháme v lednici ztuhnout. Na vychlazenou náplň nalijeme vychlazený pudink a uložíme jahody. Letní ovocné řezy vložíme opět do lednice na ztuhnutí. Vychlazené letní ovocné řezy se smetanou nakrájíme na kousky a můžeme podávat.
Piškotový dort, poslala Lucie Černá
Potřebujete:
2 balíčky (200 g) dětských piškotů, 1 měkký tvaroh, 10 dkg cukru moučka, 1 žloutek, osminku másla, osminku rostlinného tuku na pečení, 200 ml šlehačky, 1 ztužovač do šlehačky, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 dcl vymačkané jahodové šťávy, 300 g jahod.
Postup:
- Ze 400 ml mléka uvařte pudink (potřebujete ho hustší, proto se dává méně mléka, než je v návodu u pudinku) a neslaďte ho. Pudink nechte vychladnout a mezitím utřete tvaroh, máslo, tuk na pečení, cukr a žloutek. Nakonec přidejte vychladlý pudink a rozmixujte do hladké hmoty.
- Do větší skleničky dejte 1 dcl jahodové šťávy, kterou získáte jejich vymačkáním a zbytek doplňte vodou, budete tím vlhčit piškoty.
- Nyní na dno dortové formy nasypte jeden balíček piškotů (nemusí být celý, prostě tak, aby piškoty bohatě pokryly dno), rovnoměrně je polijte polovinou vody s jahodovou šťávou. Poté piškoty potřete polovinou krému, který jste si předtím připravili z pudinku a dalších ingrediencí. Postup opakujte, tedy na krém nasypte druhý balíček piškotů, zvlhčete je zbylou tekutinou a rozetřete na ně zbytek krému. Dort přikryjte fólií a nechte ztuhnout v lednici minimálně dvě hodiny, ale ideální je nechat ho tam přes noc. Těsně před podáváním si ušlehejte šlehačku se ztužovačem a dort jí ozdobte. Nakrájejte si jahody na malé kostičky a dort jimi posypte.
Tvarohová roláda s jahodami, poslal Jiří Pomahač
Ingredience: 3 vejce, 50 g cukru krystal, 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce horké vody, malý panák rumu, na náplň a zdobení si nachystejte 250 g tvarohu, 150 ml šlehačky, 50 g cukru moučka, 250 g jahod.
Postup:
- Žloutky utřete s cukrem a vodou do pěny. V jiné misce vyšlehejte sníh z bílků a lehce ho spolu s moukou a kakaem vmíchejte do žloutků. Můžete přidat kapku rumu pro lepší chuť.
- Těsto rozetřete na malý plech vystlaný pečicím papírem a pečte 15 minut při teplotě 200 stupňů, v horkovzdušné troubě stačí na 180 stupňů. Pokud byste chtěli dělat velkou roládu na klasický velký plech, množství všech ingrediencí vyjma šlehačky zdvojnásobte.
- Po upečení roládu ještě teplou zaviňte i s pečicím papírem a nechte vychladnout.
- Vychladlou roládu rozbalte a papír opatrně odlepte. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte ji s tvarohem a cukrem. Směs rovnoměrně rozetřete na těsto, poklaďte ho jahodami nakrájenými na malinké kousky a roládu opět zaviňte.
- Hotovou roládu nechte v lednici nejlépe přes noc ztuhnout a druhý den můžete ještě potřít povrch zbytkem tvarohu se šlehačkou a ozdobit kousky jahod.
Roláda s jahodami, poslala Lucie Kováčiková
- 10 dkg polohrubé mouky
- 120g cukru
- 5 vajec v
- Vanilkový cukr
- 300 g čerstvých jahod
- sáček mandlových lupínků
- na krém: 500 ml mléka 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudinky, 50 g cukr, 250 g másla
Postup:
- Nejdřív si připravíme krém z mléka pudinku a van. cukru uvařím tužší pudink a nechám ho v zakryté misce vychladnout máslo s cukrem vytřeme do pěny a po lžících zašleháme pudink.
- Na piškot utřu do pěny žloutky se 120g cukru v jiné nádobě ušleháme sníh z bílků. Do žloutkové hmoty postupně vmícháme mouku, po částech přidáme sníh a vše promícháme.
- Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a peču v troubě na 200°C asi 10 - 15 minut. Mírně vychladnutý plát smotám i s papírem a nechám zchladnout.
- Roládu přendáme na utěrku, sloupnu papír, plát těsta rozvinu a potřu krémem, jednu delší stranu pokladu na okraji celými jahodami zbylou plochu poházím drobně nakrájenými jahodami. Roládu zaroluji a celou potřu zbytkem krému. Nakonec ji ozdobím mandlovými lupínky a dám ztuhnout do chladničky.
Jahodový dort, poslala Vlasta Tremlová
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 4 vejce
- 250 g pískového cukru
- 10 lžic vlažné vody
- 10 lžic oleje,
- jahody - čerstvé nejlépe
- 1-2 sáčky červené dortové želatiny
Na krém:
1 jahodový kompot, 1 vanilkový či jahodový pudinkový prášek, 200 g másla, 4 lžíce moučka cukr.
Postup:
- Slijeme šťávu z kompotu, rozmícháme v ní pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink. Máslo s cukrem vyšleháme a po částech zašleháme vychladlý pudink a rozmačkané jahody.
- Hotový krém necháme v chladu. Upečeme si základní korpus na plechu, žloutky + cukr vyšleháme, pak zašleháme vlažnou vodu, olej. Vmícháme mouku s PDP a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
- Na vychladlý piškot natřeme krém, nemáme-li rádi příliš mnoho krému, stačí jej vyhotovit v poloviční dávce. Na krém rozložíme pokrájené jahody a vše zalijeme nachystanou želatinou. Necháme ztuhnout a podáváme chlazené, pokrájené na řezy. Můžeme dozdobit šlehačkou, mátou, atp.
Zdravý koláč s avokádovým krémem a jahodami, vhodný i pro vegany, poslala Michaela Aulická
korpus
- 1 zralý banán
- jemné ovesné vločky
- mleté lněné semínko
- skořice
- perníkové koření
- pár kapek citronové šťávy, vanilkového extraktu
- 1 lžíce arašídového másla
náplň 1
- 5 lžic (pro vegan verzi - rostlinného) řeckého bílého jogurtu
- 500g jahod (polovina nakrájených na půl, polovina v celku)
náplň 2
- 2 zralé banány
- 2 zralá avokáda
- šťáva z 1/2 citronu
- kakao
- + drcené oříšky na ozdobu
Postup:
- Korpus připravíme tak, že v míse rozmačkáme banán, přidáme k němu arašídové máslo, šťávu z citronu, koření a přimícháme ovesné vločky a lněné semínko v libovolném poměru a množství tak, aby vznikla mírně lepivá hmota (a aby to vystačilo na vaši formu, já měla dost velkou, tak jsem přisypávala jako blázen :D). Směs natlačíme do vymazané koláčové formy a dáme péct na 180°C asi na 15 minut, až korpus zezlátne. Necháme vychladnout
- Na avokádový krém jednoduše rozmixujeme banány, avokáda a citronovou šťávu. Nakonec přimícháme kakao v takovém množství, až se nám krém bude zamlouvat barvou i chutí
- Vychladlý korpus pomažeme bílým jogurtem, na jogurt naskládáme půlky jahod, potřeme krémem z avokáda, ozdobíme celými jahodami a posypeme oříšky. Hotový koláč necháme proležet do druhého dne v lednici, kde ho i nadále skladujeme
Vláčná bublanina s jahodami, poslala Marie Macháčková
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- Všechno smícháme, nalijeme na plech, poklademe ovocem. Na to nahoru dáme smíchaný tvaroh se žloutkem a cukrem a drobenku.
Jahodové řezy, poslala Blanka Liehmová
Těsto:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru moučka
- 4 vejce
- 6 lžic horké vody
- ½ prášku do pečiva
Krém:
- 500 g jahod (mohou být čerstvé ale i mražené)
- 1 a 1/2 sáčku jahodového pudinku
- 150 ml vody
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
- Čokoládová poleva
Postup:
- Žloutky s cukrem vymícháme na hustý krém, přidáme mouku s práškem do pečiva, vodou a nakonec vmícháme tuhý sníh. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při teplotě 180˚C.
- Jahody rozmixujeme mixérem (pokud chceme větší kousky jahod, můžeme jahody rozšťouchat šťouchadlem na brambory). Jahody smícháme s vodou a pudinkem a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Takto uvařený pudink necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo s cukrem. Vyšlehané máslo opatrně zašleháme do vychladlého jahodového pudinku. Ale šleháme opravdu je krátce, aby se nám hmota nesrazila.
- Takto připravený krém naneseme ve vyšší vrstvě na upečený piškot. Na závěr pocákáme čokoládovou polevou.
Jahodové knedlíky na páře, poslala Petra Eiblová
- 500g polohrubé mouky
- 3/4 kostky droždí
- 350 ml vlažného mléka
- 1 vejce, 1lžíce cukru, špetka soli
Příprava:
- mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek a rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a přidáme cukr. Jakmile vzejde kvásek, přidám vejce, cukr a sůl. Zaděláme ručně těsto, necháme kynout.
- Po vykynutí vysypeme těsto na vál a odtrhujeme kousky těsta, které zploštíme a vložíme do něj jahody. Vytvarujeme kouli, necháme chvilku znova kynout.
- Vezmeme hrnec, dáme do něj pařáček, nalijeme vodu, pak postavíme na kamna a jakmile se voda vaří, dáme si na pařák plátno a poskládáme knedlíky.
- Vaříme asi 10 minut.
- Po vyndání propícháme špejlí, aby vyšla pára, poté můžeme podávat. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem, polijeme rozpuštěným máslem.
Jahodova marmeláda bez cukru s Chia semínky, poslala Helena Kimlova
- 500g jahod
- 3 lžíce medu
- 50 g Chia semínek
- 5 g másla
- Citronová šťáva
- Jahody rozmixujeme, dáme do hrnce vařit, přidáme med, citr. šťávu a vaříme za stálého míchání 10 minut, poté přidáme máslo a Chia semínka, povaříme ještě pět minut a horké nalijeme do sklenice. Po chvilce sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
A jeden velmi speciální recept, vhodný pro horké letní dny, který nám poslal čtenář Vlastimil Kupka
Jahodové potěšení
Jahodové potěšení je originální recept, kde se snoubí vaše fantazie, odvaha, chuť a samozřejmě jahody. Tento recept je velice prostý, jednoduchý a zvládne jej za pár minut opravdu každý.
Budete potřebovat:
- cca 0,5 kg čerstvých jahod
- a nesmí chybět manželka nebo manžel, přítelkyně nebo přítel, popř. kamarád či kamarádka.
Jak na to:
- Omyté, odstopkované čerstvé jahody si dle velikosti rozpůlíme, menší můžeme nechat vcelku.
- Omytou manželku, manžela, přítelkyni, přítele, kamarádku nebo kamaráda opatrně položíme na gauč, stůl, postel či podlahu.
- Na takto připravené tělo velmi opatrně pokládáme jahody, přičemž se zaměřujeme na specifická místa, jako je pupík, krční lalůček, oční líčka, ústa, či jiná vhodná místa k vložení či položení jahod.
- Pro zvýraznění zážitku z tohoto originálního pokrmu můžeme na každou z jahod přidat trochu čerstvé šlehačky. Právě připravený pokrm je ihned k sežrání!