Vroutek - Slavnostního varhanního koncertu v kostele sv. Martina ve Vidhosticích u Vroutku, který se konal u příležitosti ukončení první části rekonstrukce kostela, se o víkendu zúčastnil také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček s manželkou.

Hejtman Oldřich Bubeníček s manželkou a vnučkou v kostele sv. Martina ve Vidhosticích. Foto: Z. Riedl Za účasti litoměřického biskupa Jana Baxanta, který požehnal kostelu i restaurovaným varhanám a vysvětil nový dřevěný kříž, zorganizovalo Sdružení přátel kostela sv. Martina, pod vedením předsedy Františka Černíka, oslavu za přítomnosti zástupců donátorů a řady hostů.

„V lounském okrese se v posledních letech podařilo zachránit už řadu kostelů, které bývaly chloubou a dominantou mnoha vesnic. Mohlo by se zdát, že se postupem doby jejich význam mění, mnohde stále zůstávají součástí širšího kulturního dění obce a zájem o jejich udržení si určitě zaslouží," říká hejtman Oldřich Bubeníček k tématu.

Pozdně barokní kostel svatého Martina z roku 1791 přestal být před lety využíván a dlouhodobě chátral. V roce 2002 dostal novou střechu a připravil se projekt na jeho další obnovu. Sdružení přátel kostela sv. Martina ve Vidhosticích si v roce 2005 vytyčilo za cíl jeho obnovu. Zrestaurovány byly také kostelní varhany. Práce na tomto nástroji z dílny Ignáce Schmidta, přibližně z roku 1720 trvaly deset let a vyžádaly si milion korun. Obnovu provedla dílna Rudolfa Valenty z Prahy a poprvé se před veřejností rozezněly právě při sobotním požehnání kostelu. Na rekonstruovanou památku dohlíží elektronické zabezpečení včetně kamerového systému.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru