Podbořany - Na celkem 21 místech po celé ČR proběhnou díky podpoře Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) demolice nevyužitých budov. Nejvíc jich je v první vlně v Ústeckém kraji. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová už rozhodla o schválení prostředků určených k poskytnutí dotací ve výši 69 milionů korun.

Demolice panelového domu. Ilustrační foto

„Jedná se o pilotní program, který má před sebou ještě dva roky a dalších 200 milionů korun, které mohou starostové obcí využít na demolice chátrajících objektů. Věřím, že revitalizovaná území na místech současných chátrajících budov pomohou zvýšit kvalitu života v dané obci i jejím okolí,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Na Podbořansku se státem podpořená demolice týká dvou čísel popisných v Sýrovicích.

Cílem podprogramu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách Ministerstva pro místní rozvoj je pomoci připravit území tak, aby jej bylo možné znovu plnohodnotně využít k dalšímu udržitelnému rozvoji obce. Demolice objektu musí být následována celkovou revitalizací prostoru, včetně možné výstavby objektu, který ale musí sloužit jinému účelu než sociálnímu bydlení (školské zařízení, komunitní centrum, sportovní zařízení atd.). Žadatelem v tomto podprogramu mohou být obce, které mají ve svém katastru sociálně vyloučenou lokalitu.

Schválené projekty v Ústeckém kraji

Demolice objektu Jirkov, Osvobození č. p. 1144 Město Jirkov Ústecký
Jiříkov - demolice objektu ubytovacího zařízení č.p. 1 - hotel Beseda Město Jiříkov Ústecký
Demolice 6 budov bývalých ubytoven Bílý sloup Město Litvínov Ústecký
Demolice objektů čp. 63 a 64 v Sýrovicích Město Podbořany Ústecký
Demolice panelového domu č.p. 75 a 74 – na st.p.č. 287 a 286, obec Bečov (blok 6) Obec Bečov Ústecký
Demolice panelových domů v Obrnicích Obec Obrnice Ústecký
Demolice bloků 1 a 7 na sídlišti Chanov Statutární město Most Ústecký

 

Dotace bude poskytována až do výše 80 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce a její čerpání může být rozloženo do dvou let. Na roky 2016 až 2018 má ministerstvo připraveno 300 milionů korun, konkrétně 100 milionů každý rok. Celková částka finančních prostředků schválená k poskytnutí dotací pro podprogram Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách v rámci 1. výzvy je 68 795 319,- Kč.

„Nejvíce projektů pochází z Ústeckého kraje, který byl součástí specifického dotačního titulu zaměřeného na kraje s nejvíce sociálně vyloučenými lokalitami,“ dodala Karla Šlechtová.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru