Chomutov - Historicky první mláďata pandy červené se narodila v zooparku již 17. června. Dosud jsou ale skryta pohledu chovatelů i návštěvníků.

Panda Červená. Foto: Vít Hnízdil

„U pand červených je mnoho rizikových faktorů, které mohou přirozený odchov ohrozit. Vše necháváme na samici a prozatím ji ani mláďata vůbec nevyrušujeme. Většinu dne se zdržuje s mláďaty v zázemí. Malé pandy začínají vylézat ze své ubikace přibližně ve věku čtyř měsíců. O úspěšném odchovu můžeme mluvit, až když je malým pandám minimálně jeden rok,“ uvedla ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

Pandy červené chová zoopark od roku 2013. Prvním obyvatelem nové expozice byl samec ze Zoo Aalborg ve Švédsku, na jaře roku 2014 přibyla samice z francouzské zoo Peangres. Chovný pár byl sestaven z důvodu reprodukce. „Narození mláďat nás potěšilo nejen proto, že pandy chováme necelé tři roky. Jedná se o v přírodě ohrožený druh, navíc se jedná o návštěvníky velmi oblíbený druh,“ dodala ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

O oblíbenosti druhu svědčí i zájem adoptivních rodičů. Minulý týden přišli pandy navštívit adoptivní „otcové“ radní Jaroslav Komínek a Ladislav Drlý, kteří dlouhodobě podporují chov pand v zooparku. Na přírůstek v expozici pand zareagovali příslibem příspěvku na pořízení dalších sazenic bambusu. Jedná se o potravu, bez které se pandy neobejdou a v brzké době jí bude potřeba dvojnásobné množství.

„Bambus pěstujeme již třetí rok. Nejen z důvodu nových přírůstků budeme vysazovat další sazenice,“ dodala ředitelka Iveta Rabasová. Kromě bambusu tvoří krmnou dávku pand červených zelenina, ovoce, masitá složka a speciální krmná směs a granule určené speciálně pro pandy. Narozená mláďata ale prozatím sají pouze mateřské mléko.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru