Ústecký kraj - Rodák z Krupky a její současný starosta, PhDr. Ing. Zdeněk Matouš, Ph.D., MBA, který celý svůj profesní život věnuje školství, kandiduje do zastupitelstva Ústeckého kraje za ČSSD. Právě proto si více než ostatní uvědomuje, jakou důležitost má vzdělávání občanů tohoto kraje, mzdové podmínky zaměstnanců na školách, stejně jako jejich pracovní motivace.

2809matous

Má zájem především na tom, aby fungující školská zařízení dokázala ke vzdělávání přistupovat ve shodě s potřebami trhu práce a s firmami, jež v regionu působí. V neposlední řadě jej zajímá, zda děti a mládež tráví volný čas smysluplně, a co udělat proto, aby mladí lidé chtěli v tomto kraji žít.

Jak vzpomínáte na svá školská léta?

Vzpomínám s úsměvem a vědomím, jak rychle ta krásná léta uběhla. Měl jsem obrovské štěstí na učitele, na které dodnes moc rád vzpomínám.

Jste spokojen se současnou kvalitou školství v kraji?

Struktura našeho školství musí odpovídat požadavkům pracovního trhu, aby absolventi škol snáze našli zaměstnání, které jim umožní profesní rozvoj a založení rodiny. Kvalitní a odpovědné vzdělávání ve svém důsledku sníží nezaměstnanost, zvýší produktivitu práce a konkurenceschopnost našeho kraje.

Nesmíme však vynechat žádný ze stupňů školství od mateřských škol po univerzitní vzdělávání, protože na sebe navazují. Také v Ústeckém kraji musíme podporovat školství, které bude předpokladem zvýšení životní úrovně našich obyvatel a tím bude i základem toho, aby mladí lidé chtěli v našem kraji prožít svůj život.


 Jak toho podle Zdeňka Matouše dosáhnout (např.)
* udržení cenově dostupného systému školního stravování a péče o děti ve školních družinách
* zvyšování mezd zaměstnanců ve školství, včetně nepedagogických pracovníků
* omezení přebujelé administrativy, aby měli pedagogové čas na učení a přípravu
* efektivní kariérní řád pro učitele, který bude propojen s motivačním ohodnocením učitelů
* opatření, která umožní větší sepětí středního odborného školství s potřebami trhu práce.


 Která školská zařízení potřebují nejvíce podpory?

Školská zařízení a úrovně ve vzdělávacím systému na sebe navazují, všechny tato subjekty tedy potřebují podporu. Zdůraznil bych pak podporu učňovskému a středoškolskému školství, jehož zřizovatelem je kraj.

Proč jste si zvolil Ústecký kraj jako místo pro život, jak zde bydlíte dlouho?
Jsem rodákem z Krupky a tedy z našeho Ústeckého kraje. Žiji zde i s rodinou celý život. Řekl bych tedy, že Ústecký kraj si zvolil mne.

Jakým způsobem přesvědčit mladou generaci, aby v regionu zůstala?

Jedná se o komplex opatření od školství a zvyšování vzdělání obyvatel, životního prostředí, opravu a dostavbu silnic, zkvalitnění dopravní obslužnosti přes nabídku volnočasových činností až k aktivní tvorbě pracovních míst. Myslím si, že Ústecký kraj má velký potenciál k tomu, aby byl příjemným místem pro život.

Která kulturní, sportovní nebo společenská akce vás v posledním roce nejvíce oslovila?
Samozřejmě, že naše krupské Mariánské poutní slavnosti, které se konají každý rok na začátku září, ale krásné jsou také akce kolem vinobraní, které se pořádají ve vinařských oblastech našeho kraje.

Kdybyste měl tu možnost změnit v našem kraji jakékoli tři věci, které by to byly?

Hned mám na mysli bezpečnost v ulicích našich měst, dostavbu dálnice D8 a silnice R7 (D7) a aktivní spolupráci středního školství se zaměstnavateli.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru