Velemyšleves - Je dlouhý přes půl kilometru, široký jedenáct metrů a bude se po něm moci jezdit osmdesátikilometrovou rychlostí. A to už brzy. Podívejte se blíže na přemostění údolí říčky Chomutovky u obce Velemyšleves.

Přesně tady začíná půlkilometrový most. Hotový bude do 17. listopadu. Foto: Oldřich Hájek

Dvoukilometrovou cestu z jedné strany údolí na druhou překonáte po otevření mostu, v současnosti největší rozpracované české mostní stavby, za slabé dvě minutky. Netrpělivě na to čekají řidiči, cestující autobusy i obyvatelé silnou dopravou zatížené Velemyšlevsi. Tu obchvat s mostem míjejí na východní straně. „Datum dokončení je stanovený na 17. listopadu. Vzhledem k fázi stavby i s ohledem k počasí nemáme zatím důvod se obávat, že bychom to nestihli," uvedl Martin Vidimský z chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic.

Celý obchvat vyjde přes šest set milionů korun, polovinu z této částky stojí právě mostní konstrukce. Na ní se nyní pokládá pečetící vrstva a staví se zábradlí.

Na stavbu se měl v pátek odpoledne přijet podívat český premiér, vzhledem k jinému neodkladnému programu ale nedorazil. Silničáři i tak provedli po mostě dorazivší hosty.

„Pokud se průmyslové zóny Joseph a Triangle naplní podle předpokladů, vytíženost komunikace se ještě zvýší," připomněla problémy obyvatel dotčených obcí, přes něž vede nynější silnice, Gabriela Nekolová, předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje. Potvrzuje to i starostka Havraně Zdeňka Smetanová. „I přes současnou nízkou naplněnost zón je doprava přes naši obec tragédií," upozorňuje. I proto se bude zasazovat o budoucí vybudování obchvatu Havraně (tématu se budeme věnovat v samostatném článku).


 

  • Průmyslová zóna Triangle – předpokládaný celkový počet pracovních míst = 7 000 - 9 000, aktuální stav zaměstnanců (k 30.6.) – 3 023 osob (do konce roku 2019 předpoklad nárůstu na cca 6 000 osob). Celková plocha 364 ha, volné připravené plochy pro investory 111,92 ha.
  • Průmyslová zóna Joseph - předpokládaný celkový počet pracovních míst = 3 000 - 5 000, aktuální stav zaměstnanců (červenec) - cca 1 000 osob. Celková plocha 196 ha, více než 130 ha volných ploch.

Zdroj: HSR ÚK


 

Budování významných dopravních staveb považuje za důležité poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Pokud chceme budovat a růst HDP, potřebujeme k tomu komunikace. To je klíčová věc," uvedl. Tempo výstavby ale leckdy vázne. „Rychlost a kvalita se musí ještě zintenzivnit. Tomu nyní brání, že nemáme zákon o liniových stavbách," dodal. Tento zákon má být nástrojem pro pružnější stavbu například dálnic a železnic.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru