Ústecký kraj – Velký pětihektarový skleník, výhodně vytápěný teplem a zásobovaný elektřinou a vodou přímo od zdroje, vyroste v areálu Elektrárny Tušimice na Chomutovsku. Alespoň taková je nyní dohoda společnosti ČEZ a budoucího investora, který pěstírnu rajčat postaví. Zapotřebí je ale změna územního plánu, kterou musí provést město Kadaň. Záře ze skleníku se nebojte. Žádná nebude. Zato přibudou pracovní místa.

2010sklenky

Zatím jen simulace velkokapacitních zeleninových skleníků v místě bývalé Elektrárny Tušimice I. Zdroj: ČEZ

S výstavbou se počítalo už v letošním roce, kvůli legislativní změně v územním plánu nedalekého města je o rok odložena. „Nicméně investorův zájem nadále trvá i s vynuceným posunutím zahájení stavby,“ potvrdil mluvčí skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy Ota Schnepp.

Stavba skleníku hned vedle zdroje tepla a elektřiny je pro pěstitele výhodná. Díky přímému napojení ušetří. Dobré je to i pro ČEZ. V areálu elektrárny se na místě zbouraného starého energetického zdroje podaří využít volnou plochu.

Jak uvedl Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov, firma očekává od plánu rozvojových aktivit (budeme se jim věnovat v samostatném článku) v lokalitě Elektráren Tušimice – Prunéřov udržení zaměstnanosti v regionu, neboť tím vznikne celá řada zajímavých pracovních míst pro obyvatele Chomutovska.

Kolik lidí může ve skleníku najít práci? Na desetihektarové ploše, tedy asi dvojnásobné, u elektrárny Turów v Polsku nedaleko českých hranic poblíž Liberce, pracuje stovka lidí. Tamní skleníky ale také vešly ve známost svojí nadměrnou září v nočních hodinách (více zde). „Bylo to jednoznačně proto, že Poláci nepoužili správnou technologii a šetřili. U nás nic takového nehrozí,“ poznamenal ředitel Otakar Tuček. Skleníky budou vybaveny fólií, která vyzařování světla do okolí zamezí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru