Tušimice – Požár poháněcí stanice pasu T5 na skládce paliva Elektrárny Tušimice Skupiny ČEZ zaměstnal v pátek 21. října tamní profesionální hasiče. Naštěstí se jednalo jen o havarijní cvičení, které mělo ověřit připravenost všech zúčastněných na mimořádné situace v elektrárenském provoze.

2210elektrarna

K uhašení „požáru“ použili elektrárenští hasiči pěnidlo Sthamex. Foto: Ota Schnepp / ČEZ

Stoupající kouř ze zařízení zpozoroval krátce po desáté hodině bagrista, který hutnil skládku paliva. Okamžitě vyrozuměl mobilním telefonem směnového mistra kolejové dopravy a ten ihned to samé učinil v případě směnového inženýra a hasičů. Jejich zásah byl poměrně rychlý, neboť na místo dorazili do tří minut. V 10.06 již byli provozním elektrikářem informování, že zařízení není pod proudem, takže mohli během krátké chvíle pomocí pěnidla Sthamex požár zlikvidovat ještě v jeho zárodku. Na místě byla i preventivní požární hlídka zaměstnanců Elektrárny Tušimice, která byla připravena hasičům pomoci a čekala jen na případný pokyn velitele zásahu.

Havarijní cvičení ve všech uhelných a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ se konají každoročně. Jejich zaměření vždy vyplývá z místních podmínek. Simulace nejrůznějších mimořádných událostí přitom dokáže dokonale prověřit jak připravenost elektrárenský hasičů, tak i operativní pohotovost směnového inženýra, postup havarijního štábu a všech dotčených osob v elektrárně, včetně členů preventivní požární hlídky. Rovněž se ověřují stávající kontakty v rámci ohlašovací povinnosti vnějším orgánům a pokaždé proběhne zkouška funkčnosti technických prostředků (megafonu) pro varování. Velká pozornost je pochopitelně věnována také rychlosti, s jakou je daná situace zvládnuta.

„Vše proběhlo bez zjištění nedostatků," konstatoval Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti klasických elektráren Skupiny ČEZ, po skončení cvičení. „Jsem spokojen," doplnil krátce jeho hodnocení Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Jejich stručné ovšem všeříkající hodnocení pak uzavřel Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov: „Havarijní cvičení jsou od toho, aby se ověřila naše připravenost na mimořádné situace. Jsem rád, že máme vysoce profesionální hasiče. Že i ostatní z řad zaměstnanců vědí, co mají v případě nutnosti dělat a jsou připraveni a především schopni na místě dle potřeby účinně pomoci."

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru