Lounsko - Letošní úroda jablek je oproti té loňské vyšší o šestnáct procent. V pětiletém průměru stoupla o šest procent. Kvalita jablek je však horší, tak to hlásí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ano, jablek, ale i hrušek a dalšího ovoce se urodilo opravdu dost. O to náročnější bude skladování či zpracování letošní bohaté úrody. Jednou z velmi dobrých možností jeho zpracování je moštování.

 

Pokud nevlastníte domácí lis na ovoce, či si chcete práci maximálně ulehčit, je výhodné nechat si ovoce zpracovat v některé z moštáren. Zajímalo nás, jak moštování probíhá a za jakých podmínek je možné. Proto jsme navštívili lounskou moštárnu, abychom zjistili, jak moštování probíhá.

Jak ovoce do moštárny doručit

Jablka a to i ta spadlá ze stromu na zem jsme společně s hruškami naložili na přívěsný vozík a vyrazili do Loun. Ovoce jsme smíchali a nevadilo nám, že i mošt bude míchaný. Pokud ale chcete vyrobit jen z jednoho druhu ovoce či v určitém poměru, je třeba ovoce roztřídit. V moštárně nám však poradili, že výhodnější je ovoce napytlovat, to kvůli uskladnění v moštárně do doby, než se ovoce začne zpracovávat. My jsme ale měli štěstí, ochotný pracovník Tomáš Vainert nám zajistil velkou přepravku, do které jsme ovoce z vozu přendali a nechali je v moštárně ke zpracování. Nic dalšího jsme dělat nemuseli, jen jsme si za několik dní hotový mošt naložili a odvezli domů. A samozřejmě zaplatili.

„V současné době je čekací doba na zpracování ovoce týden a více. Dejte pozor, aby ovoce bylo v pořádku, omak či určité potlučení ovoce nevadí, ale nesmí obsahovat plíseň. Plíseň by se při moštování přenesla do moštu a znehodnotila by ho. Proto také odmítáme nahnilé ovoce moštovat," radí Erika Myšíková, spolumajitelka Lounské moštárny.

Surový či sterilovaný mošt

Mošt si v Lounech můžete nechat vyrobit i z menšího množství ovoce, ale jen surový, tedy nepasterizovaný. Surový mošt obsahuje vše cenné z jablek či jiného ovoce, řadu vitaminů, především C, A, životodárné enzymy a pro zdraví nezbytný pektin. Bohužel má však nízkou trvanlivost, pokud jej nezkonzumujete do tří dnů, je lepší ho zmrazit. Jestli nemáte dostatek místa na zmrazení nebo máte větší množství ovoce, nechte si vyrobit mošt pasterizovaný, který vám bez problémů vydrží do další sezony. Běžná záruka je jeden rok. Ovoce zde umyjí, rozdrtí, vylisují a šťávu stočí do nerezových kotlů, teplem pasterizují a stočí do lahví či plastových obalů, které zde mají k dispozici. Plastové obaly jsou pětilitrové a mají uzávěr s pumpičkou na jednoduché čepování moštu. Zakoupit si zde můžete i kartonové obaly, do kterých se plastový obal vloží, pak je čepování ještě jednodušší . Moštárna nabízí i skleněné lahve různých velikostí.

„Zákazníci si k nám mohou přijít nechat zmoštovat i malé množství ovoce, ze kterého jim i na počkání uděláme mošt surový. Pokud ale chcete mošt k uskladnění, pak je vhodnější mošt pasterizovaný. K tomu je potřeba aspoň 200 kilo ovoce," sdělil nám Luboš Svoboda, pracovník Lounské moštárny.

Z čeho všeho v Lounské moštárně právě teď lisují mošt? Z jablek a hrušek, dále třeba z kdoulí, červené řepy či mrkve. Pokud chcete zpracovat i jiné druhy, je lepší si do moštárny nejdříve zavolat.

Co třeba z ovoce udělat pálenku

Neholdujete-li moštu, v lounské moštárně vám vypálí z ovoce pálenku. Na pálení můžete přivézt jak ovoce, tak kvas. Pálenka z kvasu je o něco levnější. U pálení můžete být osobně, hotovou pálenku si pak odvezete do týdne. Přesný počet páleného alkoholu je v moštárně pečlivě zaznamenáván a je kontrolována jeho kvalita, za kterou moštárna ručí.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru