Žatec - Stovky lidí dorazily ve čtvrtek odpoledne do Žatce na pietní shromáždění za mladého romského muže, který před týdnem zemřel v místní pizzerii. Na Kruhovém náměstí u pizzerie, kam se poté dav lidí přesunul z náměstí, poté došlo ke střetu převážně romských účastníků s jejich odpůrci. Bleskový zásah těžkooděnců a především policejního anti-konfliktního týmu nakonec zabránil vzájemnému fyzickému napadení.

 


Videoreportáž z pietního shromáždění v Žatci připravil: Jan Vraný

Pietního setkání k uctění památky sedmadvacetiletého muže se zúčastnilo několik stovek převážně Romů nejen ze Žatce, ale doslova z celého kraje. V často emotivních projevech chtěli Romové znát jméno vraha! A to i přesto, že nařízená soudní pitva nepotvrdila, že by na smrti mladého muže nesl někdo cizí zodpovědnost. V podobném duchu se pak nesla nálada mnohých účastníků pietního aktu. 

Původně plánovaný průvod z náměstí Svobody k nedaleké pizzerii, byl pořadateli oficiálně zrušen. Spontánně k němu však nakonec přece jen došlo. To když se poté z náměstí stovky účastníků přece jen vydaly k žatecké pizzerii. Tam na Romy už ale čekali jejich odpůrci. Následně došlo k mnoha verbálním útokům z obou stran tábora. Obě strany následně od sebe oddělily kordony policejních těžkooděnců. 

Organizátoři pietního shromáždění poté vyzvali především romskou komunitu, aby se pokojně rozešla do svých domovů. Někteří z nich stejně jako na náměstí, zapálili svíčku pod ochranou policie i před pizzerií. Někteří Romové následně v luxusních autech ověnčeni zlatem kolem krku provokativně objížděli kruhový objezd u pizzerie a troubením a pokřikem se vysmívali svým odpůrcům. Ti na Romy totiž křičeli, aby šli raději do práce. Romská komunita na to s pohrdavým úsměvem odpovídala, že na luxusní auta jim přidala sociálka. 

FOTOGALERIE:

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru