Louny - Kombinace čisté oblohy bez mraků, správného tlaku a chvíle těsně po západu Slunce dala v sobotu večer vzniknout této fotografii.

0412obloha

Elektrárna Počerady. Foto: Oldřich Hájek

Snímek zachycuje elektrárnu Počerady ležící na rozhraní Mostecka a Lounska. Nad ní je viditelný srpek Měsíce a jasně září planeta Venuše. Fotografie byla pořízena z vrchu nad Korozluky na Mostecku.

Máte rádi večerní a noční pozorování oblohy? Potom je pro vás prosinec jak dělaný

Prosinec nabízí nejdelší noci roku. Večer už za soumraku si na jihozápadě všimneme velmi jasné Venuše jako na našem snímku a dále k jihu je také Mars. Ráno je vysoko Jupiter a jeho viditelnost pomalu připadá na celou druhou polovinu noci. Merkur je sice v první polovině prosince v elongaci, ale není příliš jasný a není ani moc vysoko na jihozápadě. Škoda, že letos připadá úplněk na 14. prosinec, neboť tento den bývá také maximum meteorického roje Geminid. Poslední možnost dívat se ráno na tyto pěkné meteory ještě na bezměsíčné obloze bude asi 12. 12. A pokud jde o úplněk, nebude jen tak ledajaký. Půjde v podstatě o superúplněk. Bude sice asi o 2000 km dál, než v listopadu, ale zase bude dokonce o něco jasnější, než ten listopadový, protože fáze přesného úplňku připadne přesně na naši noc.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru