16. ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog míří do Žatce
CYKLO-BĚH ZA ČESKOU REPUBLIKU BEZ DROG se uskutečnil i v loňském roce. Foto zdroj: www.reknidrogamne.cz
Co se chystá

Žatec - Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 38 měst Čech a Moravy. Jednou ze zastávek bude v pátek 22. června i město Žatec. Informační protidrogová kampaň proběhne na náměstí Svobody od 7:45 hodin, kde budou návštěvníkům zodpovězeny veškeré dotazy týkající se problematiky drog.

Slavnostní zahájení 16. ročníku Cyklo-běhu proběhlo v pondělí 11. června v Třinci za účasti stovek dětí, známých osobností a hostů. Další desítky mladých sportovců pak společně s cykloběžci odstartovalo letošní turné. Celá akce bude zakončena v Praze v pátek 22. června. Cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.

Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 38 měst Čech a Moravy. Celkem trasa čítá 1250 kilometrů. Tým 8 - 10 cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 10 dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 125 kilometrů!

V průběhu tohoto maratonu navštěvuje desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele 38 měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí. Zároveň bude městům prezentovat efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog.

Celorepublikový Cyklo-běh upozorňuje na drogovou negramotnost u mládeže a dětí a pomáhá zvýšit celospolečenskou aktivitu a zodpovědnost v přístupu k tomuto problému. Projekt je také iniciátorem myšlenky Den bez drog.

Město bez drog

Města se mohou připojit k iniciativě Den bez drog v den průjezdu městem a jeho návštěvy a spolupořádat či uspořádat vlastní akci k posílení primární prevence. V prevenci je důležitý postoj, a proto je cílem organizárů, aby se představitelé měst připojili k myšlence Cyklo-běhu tím, že se rozhodnou stát „Městem bez drog“.

Po celou dobu tohoto maratonu probíhají v ulicích navštívených měst informační protidrogové kampaně. Občanům jsou zodpovídány jejich otázky a zároveň jsou rozdávány brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích.

Přímo na trase Cyklo-běhu se v naplánovaných městech zastavuje tým lektorů protidrogového vzdělávání a dodává zdarma přednášky pro děti a mládež s názvem Pravda o drogách.

Posledních 15 let této intenzivní protidrogové kampaně potvrdilo, že vzdělávání o drogách je jedinou šancí, která vede k jistému snížení jejich zneužívání ve společnosti. Cyklo-běh tak dává příkladnou naději, že aktivní osvěta a vzdělávání o drogách je tímto řešením. Nad akcí převzal záštitu Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR. Akci organizuje občanské hnutí ŘEKNI NE DROGÁM - ŘEKNI ANO ŽIVOTU.

Průzkum

V České republice je odhadováno 300.000 náctiletých ve věku 15-19 let, kteří se již dostali do kontaktu s ilegální drogou. Vzhledem k tomu, že v samotné zemi žije okolo 622.000 těchto dospívajících vůbec, měl zkušenost s nelegální drogou téměř každý druhý teenager!

Z posledního Evropského průzkumu (35 zemí) Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD 2015), mělo zkušenost s konopnými látkami 37% mladistvích ve věkové kategorii 15 - 16 let. Toto procento řadí Českou mládež na smutné první místo ze všech Evropských zemí.

Věková hranice zneužívání drog se snížila k 10 letům věku dítěte!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru