Oslavy 100 let vzniku Československa protnou Žatec. Jaké akce město chystá?
ilustrační foto: e-deniky.cz
Co se chystá

Žatec - Celkem tři stromy vysazené ke stoletému výročí Československa bude mít na konci tohoto týdne Žatec.

K lípě vysazené v září zástupci města a spolku Letci-Žatec přibude ve čtvrtek lípa zasazená u Gymnázia Žatec a v pátek další strom u ZŠ Komenského alej. Ve městě se konají i další akcí připomínající 100 let od vzniku samostatného Československa.

Největší akci, dvoudenní, připravilo Gymnázium Žatec. Ve čtvrtek od 8 hodin se koná oficiální část, jejíž součástí bude i vysazení lípy, a to za účasti všech žáků i pedagogů gymnázia a starostky Žatce Zdeňky Hamousové. Všichni žáci a pracovníci gymnázia se poté hromadně vyfotí, když vytvoří obrazec české vlajky.

Gymnazijní oslavy budou částečně přístupné i veřejnosti. Ve čtvrtek odpoledne od 16 do 18 hodin je pro návštěvníky otevřená výstava ke 100 letům Československa, při níž se podařilo připravit řadu artefaktů k různými „osmičkovým“ výročím letošního roku. V pátek ráno je připravený program pro žáky základní škol.

100 let Československa s důrazem na výročí v Žatci připomíná také výtvarná soutěž, kterou město Žatec připravilo pro žáky základní a mateřských škol. Výtvarné práce na téma Žatec v roce 1918 se odevzdávají do dneška. V průběhu týdne je porota vyhodnotí.

V pátek po poledni budou výsledky výtvarné soutěže zveřejněné v rámci slavnostní akce ZŠ Komenského alej. Žáci druhého stupně spolu s pedagogy v průběhu šesté vyučovací hodiny vysadí další lípu republiky. Sázení stromu zpestří krátký kulturní program a právě vyhlášení výsledků městské soutěže.

Práce vytvořené dětmi si mohou zájemci prohlédnout od 6. listopadu do konce měsíce v Galerii Sladovna. Už tuto neděli ale budou obrázky, malby i trojrozměrná díla vystavená při Dni otevřených dveří radnice. Od 12 do 15 hodin budou k vidění nejen dětské výtvory, ale také několik městských kronik v zasedací síni. Přístupné budou i kanceláře vedení radnice a také věž. Připravený je hudební program a soutěžní kvíz pro děti, dospělí se budou moci seznámit jak s historií radnice, tak s plány na její blížící se rekonstrukci.

Ještě předtím, v 11 hodin, se uskuteční tradiční vzpomínková akce ke vzniku republiky na Kruhovém náměstí.

Součástí oslav 100. výročí vzniku Československa jsou i další události: Koncert v Městském divadle Žatec v pátek 26. října od 19 hodin. Poslední prohlídky sezony na zámku Stekník v neděli 28. října od 10 hodin. V úterý 30. října pak začíná ve Staré papírně putovní výstava, která ukazuje, jak probíhalo vyhlášení samostatnosti v roce 1918 na území dnešního Ústeckého kraje.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru