Unikátní výstava! Na zámku Nový Hrad v Jimlíně budou k vidění korunovační klenoty
Foto zdroj: FB Zámek Nový Hrad Jimlín
Co se chystá

Lounsko - Na zámku Nový Hrad v Jimlíně bude od čtvrtka 2. července k vidění unikátní výstava České korunovační klenoty aneb Osudy 22 korunovaných panovníků.

Výstava bude umístěna v přízemí severního křídla na třetím zámeckém nádvoří. Přístupná bude v běžných provozních hodinách zámku a bude přístupná bez průvodce, jako samostatný 4. okruh, až do 6. září 2020.

Příběh korunovačního kompletu je navždy spojen s dějinami českého státu. Začal se psát společně s panovníkem Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty. V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných.

Středověké klenoty (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století a naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský. V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes.

Nové renesanční kusy žezla a jablka byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského. Současný komplet použil jako první panovník až Ferdinand II. Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj historický i symbolický význam.

Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče bude výjimečně možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími budou návštěvníkům představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin, makety habsburských pečetí a další).

Jak uvádí autor výstavy Mgr. Ing. Ondřej Rea: „Příběh korunovačních klenotů a osudy jednotlivých panovníků jsou lákavější více, než se na první pohled zdá. Výstavou chceme připomenout zajímavou část naší historie atraktivní formou. Dětští návštěvníci nezůstanou stranou. K vyzkoušení je interaktivní královský trůn, anebo koruny pro malé krále a královny.“

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video.

Výstava bude umístěna v přízemí severního křídla na třetím zámeckém nádvoří. Přístupná bude v běžných provozních hodinách zámku a bude přístupná bez průvodce.

Vstupné: 100 Kč – dospělí / 80 Kč – senioři, studenti, děti od 6 let (fotovstupenka 30 Kč )

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru