POZVÁNKA: V Žatci se bude konat Dýňové posvícení, děti i dospělé čeká spousta zábavy!
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve do hlavní budovy muzea (Husova 678) ve čtvrtek 4. listopadu od 10 do 18 hodin na Dýňové (po)svícení v muzeu.

„Každého hned napadne Halloween, ale to se mýlíte! Chceme připomenout úplně jiný podzimní svátek, a to Památku zesnulých. Pro děti i dospělé je přichystaná spousta zábavy - osvětlená stezka mezi dýněmi, kde se budou plnit různé úkoly, dílničky pro malé i velké, dýňová semínkovna, dlabání dýní, řepy, od 15 do 18 hodin budou k zakoupení a ochutnání dýňové speciality, které připravila Kavárna s duší - Kamarád Lorm," představila program Monika Merdová z regionálního muzea. Velké poděkování za dodání dýní patří místostarostovi Žatce J. Špičkovi a Farmě Šťastný z Radíčevsi.

Vstupné

  • hromadné návštěvy: MŠ 10,- /osoba, ZŠ, SŠ 30,- /osoba
  • jednotlivci: dospělí 80,- Kč, děti 40,- Kč, rodinné 150,- Kč.

Hromadné návštěvy objednejte předem na telefonním čísle 608 200 697. Platí dodržování aktuálních protiepidemických nařízení a nutnost prokázat se certifikáty o očkování, testu nebo prodělané nemoci.

PAMÁTKA ZESNULÝCH (DUŠIČKY)

Prapůvod svátku sahá do dob starých Keltů, u kterých začínal nový rok 1. listopadu. Věřili, že pouze v tento den se může duše zemřelých vrátit mezi živé. Svátek Samhain byl časem, kdy se duše zesnulých vrací domů a jejich příbuzní jim svítilnami z vydlabaných řep pomáhají na cestě do podsvětí. V noci na 2. listopadu proto zapalovali ohně, které jim měly najít cestu. Jejich blízcí je očekávali a chystali jim pohoštění. V pohanských kulturách se hodně prosazovala funkce démonů různého významu. Tato pohanská tradice byla v 8. století potlačena svátkem Všech svatých, který se slavil 1. listopadu a dodnes se v západních zemích dodržuje. Ve střední Evropě a v českých zemích byl svátek posunut na 2. listopadu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru