Dočesná: Přihlášeno je 44 pivovarů, novinkou bude odpočinková zóna v klášterní zahradě
Chmelové věnce jsou tradiční pokrývkou hlavy na Dočesné. Ilustrační foto: Městské divadlo Žatec
Co se chystá

Žatec - Odpočinková zóna v klášterní zahradě bude největší organizační novinkou jubilejní 60. Dočesné, která se v Žatci uskuteční 1. a 2. září. Hlavní program pak proběhne na třech tradičních scénách, historické tržiště se šermíři najdou návštěvníci ve Dvořákově ulici. Přihlášeno je zatím 44 pivovarů. Na slavnosti chmele a piva se neplatí žádné vstupné.

Odpočinková a klidová zóna v zahradě u Kapucínského kláštera je určená zejména pro seniory a děti v dospělém doprovodu. „Bude tam občerstvení a hlavně místo k posezení, kde si lidé mohou odpočinout. Dopolední program od 10 do 13 hodin je určen seniorům, odpolední se zaměřuje na děti s rodiči,“ popsal novou součást Dočesné Martin Veselý, ředitel pořádajícího Městského divadla Žatec.

Dvě kapely v zahradě budou hrát muziku, která je bližší spíš starší generaci, její zástupci si skupiny sami vybrali. Program pro děti v doprovodu rodičů pak obstarají různé soutěže a ukázky, ale především místní spolky a sportovní kluby. Mají poprvé možnost, aby se v rámci největší žatecké akce prezentovaly a případně oslovily na začátku nového školního roku další zájemce o svou činnost. Mateřské centrum Sedmikráska, Junák, ale také sportovci, od plavců volejbalisty až po karatisty, mohou ve stáncích představit své aktivity a úspěchy. Tuto novinku hodlá město v dalších letech rozvíjet.

Program

{article 25057}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Kulturní program Dočesné je tradičně připravovaný tak, aby uspokojil milovníky všech hudebních žánrů. Hlavními taháky budou mnohonásobná Slavice Hana Zagorová, Vojta Dyk s B-Side Bandem, skupiny Mandrage, Jelen, Věra Martinová, Ivan Mládek nebo Eva a Vašek. „Kvalitní muziku ale předvádějí i ti, kteří nejsou tak komerčně známí. Zajímaví budou třeba v pátek Guns and Roses revival nebo v sobotu Ivan Král,“ dodal Martin Veselý.

Letošní jubilejní ročník Dočesné zdůrazní doprovodný film, který se bude promítat o přestávkách na jednotlivých scénách. Dvacetiminutový dokument vznikl díky spolupráci divadla a žateckého televizního studia OK+, připomene šedesátiletou historii žateckých slavností chmele včetně různých zajímavostí a umělců, kteří se na pódiích Dočesné představili.

Centrum města bude jako obvykle vyzdobeno a provoněno novými chmelovými štoky, které dodají akci patřičnou atmosféru. Chmelařskou a pivní tradici zajišťují oblíbené soutěže Tanec s korbelem a Ruční česání chmele. Jejich vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny v podobě cestovního poukazu. K tradicím patří také odborná degustace piv v Chmelařském institutu. Návštěvníci budou moci také zvolit nejoblíbenější pivovar letošní Dočesné, a to ve dvou kategoriích – mezi velkými a malými výrobci piva.

Se slavnostmi chmele a piva souvisí dopravní omezení, zejména parkování v centru města. Obyvatelé památkové rezervace si mohou povolenky ke vjezdu vyzvedávat v Informačním centru na radnici, potřebují k tomu občanský průkaz a technický průkaz. Při najíždění prodejců a pivovarů pořadatelé opět využijí akreditační bod na Nerudově náměstí. „Tam si stánkaři nebo pivovary vyzvednou povolenky ke vjezdu podle přihlášek a postupně budou najíždět do centra, takže nebudou zahlcovat Kruhové náměstí. Tenhle postup se nám osvědčil už loni,“ uvedl Martin Veselý.

(tk)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru