Oblíbenou Dočesnou čekají změny, podívejte se jaké
Ilustrační foto
Co se chystá

Žatec - Komisi kultury a cestovního ruchu pověřila tento týden Rada města Žatec, aby vytvořila širší organizační štáb Dočesné. „Měli by ho tvořit úředníci i příspěvkové organizace města. Dočesná tak nebude jen na řediteli divadla a úzkém týmu jeho tří kolegů,“ komentoval rozhodnutí radních místostarosta Jaroslav Špička.

O změnách v organizaci Dočesné se v Žatci hovoří už několik let v souvislosti s tím, jak se celá tradiční slavnost rozrůstá. Po skončení letošních slavnostní chmele ředitel pořádajícího Městského divadla Žatec Martin Veselý varoval, že situace už je dál neúnosná. „Pokud zůstane Dočesná v tomto rozsahu a bude ji organizovat takto úzký okruh lidí, tak já končím,“ upozornil Martin Veselý zastupitele na jejich zářijové schůzi.

Náročnost z hlediska zabezpečení přitom každý rok stoupá, přibývá administrace, nutnost různých povolení, ale také rostou finanční výdaje – letos už rozpočet překročil 5 milionů korun, téměř čtyři miliony přitom pokryly sponzorské dary, které z velké části shání opět pracovníci divadla. Se změnami souhlasilo i vedení města, podle kterého je nutné o změnách diskutovat. „Jasno bychom měli mít do konce listopadu, abychom věděli, jak se má připravovat další ročník,“ uvedla v září starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Rozhodnutí radních v tomto týdnu může nastartovat celou řadu změn. Tou první jistou je právě rozšíření organizačního štábu. „Předpokládáme, že každá scéna bude mít jednoho manažera, který za ni bude zodpovídat a bude členem štábu. Do něj budou patřit úředníci, kteří budou mít na starost pivovary a stánkaře, nebo šéf technických služeb, jež by se měly starat nejen o úklid, ale také o ploty či mobilní toalety. Nebude tedy všechno jen na úzkém okruhu lidí z divadla,“ vysvětlil Jaroslav Špička.

Organizační štáb by také měl následně navrhnout konkrétní změny v programu a rozložení Dočesné. Radní diskutovali třeba o vzniku klidové zóny s posezením nebo snížení počtu kolotočů a dalších atrakcí či jejich přesunutí z Hošťálkova náměstí. To jsou ale otázky, které nelze rozhodnout okamžitě, protože jsou nutné konzultace – například v nové lokalitě pro kolotoče, pokud se rozhodne o jejich přesunu, musí být elektřina a vhodný povrch. Dá se také čekat třeba diskuze o zpoplatnění scény v Letním kině nebo o rozšíření chmelařských tradic. „Nemusí se přitom vše měnit najednou, mělo by jít o postupné změny,“ dodal J. Špička.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru