Tipy na víkend: Navštivte kostely a muzea pod rouškou noci. Nebo velké slavnosti
Ilustrační foto: CC0
Co se chystá

Ústecký a Karlovarský kraj - Muzejní noci a noci kostelů nás lákají svým zajímavým programem „pod rouškou noci“... dále můžete navštívit slavnostní zahájení letní sezóny ve Strupčicích, farmářské trhy v Jirkově, sportovní akci Run tour v Ústí nad Labem nebo oblíbené ochutnávky vín na zámku Velké Březno.

Pokud mezi vaše oblíbené výlety patří návštěvy hradů a zámků, doporučujeme navštívit v sobotu zříceninu hradu Huenštejn v Krásném lese, kde proběhne akce „Jarní slunoHrad“ nebo můžete v neděli navštívit hrad Hněvín, kde již s předstihem oslaví den dětí. Mezi tipy nezařazujeme detailněji zahájení lázeňské sezony v Teplicích. Té jsme věnovali samostatný článek. Její program přinášíme zde.

MUZEJNÍ A GALERIJNÍ NOC V DOMĚ UMĚNÍ V ÚSTÍ NAD LABEM

25. 5. 2018, 16:00 – 22:00 hod., Dům umění Ústí nad Labem, Klíšská 1101/129a, Ústí nad Labem

  • Ústecká muzejní a galerijní noc 2018 přináší kulturní slavnost do našeho města a aktivně objevuje jeho okolí. Dům umění Ústí nad Labem otevře své prostory do pozdních nočních hodin a nabídne svým návštěvníkům něco, co není v jeho denním programu běžné. Návštěvníky přivítají čerství absolventi Fakulty umění a design UJEP, jejichž zajímavé diplomové práce budou vystaveny v galerii. Těšit se můžete také na workshopy, audiovizuální instalace nebo filmovou projekci. Přijďte si prohlédnout galerijní expozice v kouzelném nočním světle vybízejícím ke snění, plnou inspirací a podnětů k vlastnímu uměleckému vyjádření.
  • Vstupné: dobrovolné

MUZEJNÍ NOC – GALERIE HRANIČÁŘ V ÚSTÍ NAD LABEM

25. 5. 2018 od 13:00 hod., Galerie Hraničář, Prokopa Diviše 1812/7, Ústí nad Labem

  • Ústecká muzejní a galerijní noc 2018 přináší kulturní slavnost do našeho města a aktivně objevuje jeho okolí. Veřejný sál a Galerie Hraničář uvádí celonoční audiovizuální festival, jenž se sklání k jeho půl ročnímu tématu Tvář krajiny. Těšit se můžete na komentované prohlídky, videoprojekce a workshopy. Přijďte se naladit na úplně jiný tok času, uvolnit se a ponořit se do hudby samotné.
  • Vstupné: dobrovolné

MUZEUM MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM – ZVÍŘECÍ MUZEJNÍ NOC

25. 5. 2018 od 18:00 do 23:00 hod., Muzeum města Ústí nad Labem, Ulice Masarykova 1000/3, Ústí nad Labem

  • Tentokrát na téma příroda, zvířata, ekologie. Pestrý program pro děti i dospělé, živá zvířata, promítání filmů, komentované prohlídky výstav, občerstvení a příjemná hudba.
  • Vstupné: 30 Kč

III. MOSTECKÁ MUZEJNÍ NOC „OSUDOVÉ OSMIČKY“

25. 5. 2018 od 17:00 – 22:00 hod., Oblastní muzeum v Mostě, Čsl. armády 1360/35, Most

  • Tématem té letošní budou osudové osmičky v českých dějinách. Návštěvníci muzejní noci se dostanou rovnou do víru událostí let 1848, 1918, 1938, 1948 a 1968. V jednu noc a na jednom místě tak mohou návštěvníci osobně mluvit se studenty mostecké národní gardy z roku 1848, příslušníky demobilizované Rakousko-uherské armády a členy sokolské kopistské legie z dramatických událostí roku 1918 na Mostecku, příslušníky Stráže obrany státu z doby mobilizace v roce 1938, členy Lidových milicí v roce 1948 i příslušníky okupační sovětské armády v roce 1968.
  • Vstupné: zdarma

OSLAVY 100 LET V MOSTĚ

26. 5. 2018 od 13:00 hod., areál děkanského kostela v Mostě, Kostelní 289, Most

  • Oslavy 100 let od vzniku Československé republiky. Pro návštěvníky je připraven nabytý program jak u Děkanského kostela, tak i v Oblastním muzeu. Dopoledne budou návštěvníci moci pozorovat skauty a sokoly, navštívit kabarety nebo nakupovat na dobovém tržišti. To vše za doprovodu Hašlerových písniček. Proběhne zde také prohlídka stacionární bojové techniky a vojska s československými legionáři a vojáky.Hlavní částí programu je bitva o Most, která se uskuteční odpoledne u rybníčku u Děkanského kostela.
  • Vstupné: zdarma

DEN DĚTÍ V PODKRUŠNOHORSKÉM TECHNICKÉM MUZEU

26. 5. 2018 od 9:00 – 13:00 hod., Podkrušnohorské technické muzeum (bývalý důl Julius III), Most-Kopisty

  • Vedle tradičních soutěží, za něž děti dostanou uhelné grošíky, které si pak mohou vyměnit za nějakou cenu, je nachystán i další program. V něm se představí například Městská policie Most, Hlavní báňská záchranná stanice nebo dobrovolní hasiči, poodhaleny budou dveře hornické alchymie, předvedena tavba železa. Komu při tom všem vyhládne, jistě si rád opeče buřtík.
  • Vstupné: zdarma

DĚTSKÝ DEN NA HRADĚ HNĚVÍN

27. 5. 2018 od 10:30 – 13:30 hod., hrad Hněvín, Hradní 585/1, Most

  • Zábava pro děti a relax pro dospělé.
  • Vstupné: zdarma

RUN TOUR – ÚSTÍ NAD LABEM

26. 5. 2018 od 8:30 hod., ulice Varšavská, městská část Střekov, Ústí nad Labem

  • RunTour je největším a nejoblíbenějším seriálem běžeckých závodů pro rodiny s dětmi. Nechceme být žádnou masovou akcí, naopak. Naším cílem je na závodech zachovat přátelskou a pohodovou atmosféru, aby se naši běžci rádi vraceli. Pro děti máme připravený Rákosníčkův běh dlouhý 500 a 1000 metrů, pro dospělé poté závody na 5 a 10 kilometrů. Rodiny mohou také využít možnost rodinné registrace, při které mají děti startovné zdarma! Závody se uskuteční v osmi městech naší republiky.
  • Více info o závodu a startovném zde: http://www.run-tour.cz/cs/kalendar/usti.

KOŠT HRABĚTE CHOTKA – STÁTNÍ ZÁMEK VELKÉ BŘEZNO

26. 5. 2018 od 9:00 – 17:00 hod., Zámek Velké Březno, Zámecká 63, Velké Březno

  • Košt hraběte Chotka – XX. ročník soutěžní ochutnávky vín. V přízemí zámku ve Velkém Březně a v jeho půvabném parku můžete ochutnat stovky vynikajících vín z moravských i českých sklepů.
  • Vstupné: 350 Kč

ZAHÁJENÍ LETNÍ SEZÓNY SPORTOVNÍHO AREÁLU STRUPČICE

  • 26. 5. 2018 od 17:30 hod., Sportovní areál Strupčice, Sportovní 77, Strupčice
  • V sobotu 26. května proběhne tradiční Slavnostní zahájení letní sezóny ve Strupčicích. Pásmo pro děti - písničkový program plný soutěží o sladké ceny, nafukovací atrakce, malování na obličej. Taneční vystoupení Stardance Chomutov. Soutěž dospělých o celoroční vstup do bazénu. Vystoupení skupiny Beatles revival. Nakonec slavnostní ohňostroj. Organizátor: Sport a kultura Strupčice, s. r. o.
  • Vstupné: 130 Kč, děti do 15 let zdarma

FARMÁŘSKÉ TRHY V JIRKOVĚ

26. 5. 2018 od 8:00 – 12:00 hod., nám. Dr. Edvarda Beneše, Jirkov

  • Farmářské (také selské, sedlácké či zemědělské) trhy se konají na jednom místě v určité časové frekvenci (denně, určitý den v týdnu či měsíci) většinou ve městech pod otevřeným nebem. Mezi prodejci jsou zastoupeni zejména malí a střední zemědělci a výrobci potravin. Ti zde prodávají čerstvou zeleninu, ovoce, mléčné i masné výrobky, doplňkově také jiné produkty. Zboží pochází z dané země či přímo z daného regionu. Tyto akce rovněž slouží k setkávání lidí, oživení daného místa a přiblížení zemědělských a přírodních cyklů městskému obyvatelstvu. Součástí bývá i doprovodný program, například tematické slavnosti, ukázky lidových řemesel, divadelní představení, koncerty či akce pro děti. V České republice se tradice farmářských trhů obnovila v roce 2009.

NOC KOSTELŮ – ZÁMEK BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ

26. 5. 2018 od 20:00 – 21:00 hod., Zámecká 51, Benešov nad Ploučnicí

  • Speciální prohlídka Dolního zámku ve večerních hodinách v rámci celostátního projektu „Noc kostelů“. Na prohlídku je požadována závazná rezervace. Více info zde: https://www.zamek-benesov.cz/cs/akce/31745-noc-kostelu-na-statnim-zamku-v-benesove-nad-ploucnici.
  • Vstupné: neuvedeno

CHEBSKÁ MUZEJNÍ NOC

26. 5. 2018 od 18:00 hod., Muzeum Cheb, nám. Krále Jiřího z Poděbrad 493/4, Cheb

  • 26. května 2018 proběhne v prostorách Muzea Cheb již XIV. Ročník Festivalu muzejních nocí 2018.Tento fenomén patří řadu let k velmi atraktivnímu způsobu prezentace kulturního dědictví. Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a krátkodobých výstav také řadu doprovodných kulturních programů. Letošní chebská Muzejní noc s názvem „První republika…i tak to mohlo býti, pojďte s námi slaviti“ se ponese v duchu oslav 100. výročí založení našeho státu. Návštěvníci se budou moci přenést v čase a na vlastní kůži zažít prvorepublikovou atmosféru. Na slavnostním zahájení vystoupí taneční soubor Malika Lajla a od 20:30 bude mít ve Valdštejnské obrazárně premiéru film s Vlastou Burianem „U pokladny stál“ za symbolické vstupné 1 Kč.
  • Vstupné: zdarma

MUZEJNÍ NOC – MUZEUM KARLOVY VARY

26. 5. 2018, 18:00 – 22:00 hod., Muzeum Karlovy Vary, Nová louka 23, Karlovy Vary

  • Muzejní noc nabídne řadu kurátorských prohlídek jednotlivých sekcí - archeologie, balneologie, historie, příroda. Prohlídky se uskuteční paralelně, délka prohlídky potrvá přibližně půl hodiny. Začátky budou vždy ve čtvrt, tedy v 18.15, 19.15, 20.15 a 21.15. Na dvoře muzea bude v případě příznivého počasí archeologická dílna. Všechny prohlídky jsou bezplatné. Průvodci budou odborní pracovníci muzea - přírodovědci Kristýna Matějů a Jan Matějů, historici Lukáš Svoboda a Jan Nedvěd a archeolog Jan Tajer.
  • Vstupné: zdarma

JARNÍ SLUNOHRAD – ZŘÍCENINA HRADU HAUENŠTEJN – KRÁSNÝ LES

26. 5. 2018 od 11:00 – 24:00 hod., Horní Hrad 1, 363 01 Krásný Les

  • Milí přátelé, Jarní slunoHrad se letos koná v sobotu 26. května. Již brzy znovu prožijeme den plný muziky všech možných žánrů v čarovných kulisách Horního Hradu! Na nádvoří Horního Hradu letos uvidíte Nikolu Muchu, která se k nám po letech vrací už jako hvězda, roztančí vás indie-popové Nebezpečné známosti, středověcí Arcus nebo swing-punk Šoulet. I metal má letos své tradiční zastoupení: Vladivojsko s jedinečnou zpěvačkou a výtvarnicí Vladijnou la Chia. No a Object přiletí z Kraslic! Na scéně v Rytířském sále zmiňme projekt Payanoia zpěvačky Páji Táboříkové známé především z Jasné páky, dále třeba dark folk duo Nemuer, pro jejichž experimentální hudbu jsou typické pochmurné melodie, pravěké vokály, něžný ženský zpěv a unikátní hudební nástroje, nebo pořádající akustic-world music-metalovou kapelu Ivory Gate. V nově opravené místnosti přímo u sálu pro vás navíc chystáme úžasnou čajovnu, takže pohoda i s muzikou!V podvečer v hradní kapli pak budete moci spočinout u keltské harfy a zaposlouchat se do melodií z celého světa v jedinečném podání Jany Maffet Šouflové. Celým dnem vás navíc bude provázet Petr "Hroch" Binder, který je s hradem také již neodmyslitelně spjatý a známý třeba svým putováním do Říma. No zkrátka bude toho zase dost a dost, navíc na místě, které nikde jinde nenajdete! :)
  • Vstupné: 250 Kč, děti do 150 cm zdarma
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru