Pozor! Víte, kde se koupete? Po pobytu v rybníku se u dětí objevily tyto skvrny a puchýře
Cerkariální infekce
Louny

Karlovarský, Ústecký kraj - Chodíte se koupat do rybníka, kde to dobře znáte? Nebo klidně v horku skočíte kamkoliv? Tak pozor! Odnést to klidně můžete kožním onemocněním. Už se to nejspíš stalo v sousedním Karlovarském kraji.

Podle Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje se zhruba u deseti dětí po koupání v Kolovském rybníku vyskytlo onemocnění zvané cerkariová dermatitida. Znanemá to, že v rybníku se mohou vyskytovat takzvané cerkarie, které mohou způsobit alergickou kožní vyrážku (viz foto). Hygienici od roku 2006 na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR nekontrolují kvalitu vody ke koupání v tomto rybníku.

Hygienici v Ústeckém kraji sledují jen ty největší a nejfrekventovanější přírodní vodní plochy. Nyní platí kvůli sinicím zákaz koupání na rybníku v Chabařovicích. Zhoršená jakost vody je na Nechranicích a v Úštěku. Menší vodní plochy a rybníčky jsou bez dozoru hygieny.

Cerkariová dermatitida

Cerkariová dermatitida je parazitární onemocnění, které se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním. Způsobují ho drobní parazitičtí živočichové především rodu Trichobilharzia, jejichž životní cyklus je vázán jednak na vodní plže a dále na vodní ptáky (např. divoké kachny). Z hlediska cerkariové dermatitidy je nejdůležitější fází životního cyklu tzv. cerkariové stádium, které se uvolní z plže do vody a snaží se najít vodního ptáka, ve kterém by dokončilo svůj vývoj. Pokud narazí cerkarie na koupajícího se člověka, pronikají do jeho kůže. Při opakovaném setkání je pokus o průnik kůží člověka provázen silnou imunitní reakcí, což je vlastně cerkariová dermatitida. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně zmírají.

Léčba: symptomatická léčba (lokální antihistaminika, steroidy atd.).
 
Jak se projevuje cerkariová, cerkariální dermatitida – příznaky, projevy, symptomy
 
- zarudnutí na postižené části kůže
  • - otok
  • - kožní exantém (vyrážka), která je ohraničená zpravidla čárou, po kterou byla končetina ponořena do vody
  • - při opakované expozici až makulopapulózní charakter vyrážky
  • - intenzívní svědění
  • - skvrny až puchýřky na postižené části kůže
  • - někdy také subfebrilie až febrilie (zvýšená tělesná teplota)
  • - kašel
  • - bolesti břicha
  • - průjem
  • - výjimečně hepatosplenomegalie (zvětšení jater a sleziny)
  • REKLAMA
    REKLAMA

    Podmínky užití

    Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

    Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

    Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

    Nahoru