Srpen a tanky v Lounech. V muzeu připravili zajímavou přednášku
Oblastní muzeum v Lounech, v pozadí je další historický dům - věžička radnice. Foto Libor Želinský
Louny

Louny – Jak to vypadalo v Lounech v pohnutém srpnu 1968? Co předcházelo tomu, než celou naši zemi obsadily sovětské tanky? A měla by reforma socialismu, i kdyby tanky nepřijely, vůbec šanci na ekonomický a společenský dlouhodobější úspěch, pokud by se mohla rozvíjet svobodně?

Na všechny tyto otázky, spojené se srpnem 1968, odpoví zajímavá přednáška v Oblastním muzeu Louny. Povede ji ředitel muzea, historik PhDr. Jiří Matyáš. Termín je přesně padesát let po příjezdu invazních vojsk Varšavské smlouvy: přednáška a beseda začnou 21. srpna 2018 od 17 hodin v muzeu.

„Přednáška popíše vývoj obrodného procesu v roce 1968 na Lounsku a zamyslíme se i nad otázkami, proč invazní jednotky přijely a zda by bylo možné v projektu Pražského jara pokračovat za jiných okolností,“ uvedl ředitel muzea Jiří Matyáš.

Tématem osudového roku 1968 se zabývá i výstava s názvem Než přijely tanky, která probíhá rovněž v muzeu už od června a pokračovat bude až do 16. září. Návštěvníci se z vystavených dokumentů například dozvědí, v kolik hodin v noci přijely do Loun tanky Varšavské smlouvy, kdo jim velel a kdo za město s vojáky jednal. Podrobněji jsme o výstavě psali ZDE.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru