Zajímavost při výročí: Masarykové se budou odhalovat hned dva
Dvojník prezidenta TGM do Loun přijel už v půli září a teď se chystá obnovení sochy. Foto Libor Želinský
Louny

Louny, Podbořany – Umělecká ztvárnění prezidenta T. G. Masaryka se při nadcházejících velkých oslavách 100 let od vzniku Československa v našem okrese budou odhalovat hned dvě. Nejprve to bude na konci září busta TGM v objektu Masarykovy školy v Podbořanech a o měsíc později bude slavnostně odhalena socha TGM na prostranství před ZŠ J. A. Komenského v Lounech.

Obě slavnosti proběhnou o státních svátcích – jedna 28. září a druhá 28. října. Podbořanská slavnost je připravena už na příští pátek, kdy je svátek sv. Václava a Den české státnosti. Program u školy začne ve 13 hodin, hudbu a zpěv zajistí Big Band z konzervatoře v Teplicích a ZUŠ Podbořany. Pak bude nová busta odhalena. Od 14 hodin bude následovat sváteční bohoslužba v kostele.

V Lounech bude nová socha prezidenta Masaryka odhalena 28. října, přesně sto let po vyhlášení samostatného Československa. Půjde o obnovený pomník, který předtím už na témže místě stál, a to od roku 1931. Později za okupace ho ovšem strhli němečtí nacisté. Obnovení sochy stálo přibližně jeden milion korun a třetinu z této částky poskytli lidé, firmy a další dobrovolní dárci ve veřejné sbírce. Zajímavostí je, že autorem původní sochy TGM v Lounech je Otakar Švec, který o 25 let později vytvořil také obrovský kontroverzní pomník J. V. Stalina v Praze na Letné, o němž se dodnes vedou diskuze.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru