Slabý stavební ruch na severočeských silnicích. Buduje se jen jeden kousek dálnice a silnice první třídy
Chybějící část mostu na čtyřproudovce mezi Mostem a Chomutovem. Nový bude za rok. Foto: ŘSD
Louny

Česká republika / Ústecký kraj – V Česku se aktuálně staví 177 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Kolik z toho je v Ústeckém kraji? Pouhá tři a půl procenta.

Jestliže stát buduje v současnosti 177 kilometrů silnic nejvyšších tříd, na Ústecký kraj připadá pouze 6,21 kilometru. Tedy jen tři a půl procenta z celkově započatých staveb. Vypočítal to náš on-line deník z přehledu, který poskytuje Ředitelství silnic a dálnic.

Nejrozestavěnějšími dálnicemi v Česku jsou v současnosti jihočeská D3, karlovarská D6, pokračování královehradecké D11 nebo stavba obchvatu Frýdku-Místku na D48.

Na karlovarské D6 jsou ve výstavbě celkem tři úseky v souhrnné délce 14,6 kilometrů, konkrétně obchvat Řevničova, obchvat Lubence (právě ten o délce 4,86 kilometru leží v Ústeckém kraji) a úsek Nové Strašecí – Řevničov, všechny tři úseky budou hotovy do tří let a postupně na ně navážou další úseky. Celá dálnice by mohla být dostavěna v letech 2025 až 2026.

U Mostu se potom staví mimoúrovňová křižovatka na místě bývalých Třebušic. Spolu s kusem čtyřproudové silnice je úsek dlouhý 1,35 kilometru. Po jeho dokončení v příštím roce bude konečně propojen Most a Chomutov v celé délce čtyřproudovkou.

Nejde o důležitou stavbu jen pro Most a Chomutov. Mimoúrovňová křižovatka Třebušice je logickým pokračováním výstavby a modernizace silničního tahu I/13, který spojuje důležitá průmyslová centra na severu Čech – Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem. Dojde k ucelení čtyřpruhového uspořádání silnice I/13 v úseku od Chomutova do Teplic, mimo průtahu Bílinou.

O jakých významných stavbách se přitom už roky mluví a stále se nic neděje? Jde třeba o takzvanou Kladrubskou spojku na Teplicku, vyřešení dopravy v Bílině obchvatem či tunelem či o dokončení dálnice Chomutov – Praha, kde v našem kraji chybí úsek od Postoloprt přes Panenský Týnec až ke Slanému. Hotový je jen obchvat Sulce.

Z méně důležitých staveb probíhá nyní na Mostecku výstavba zcela nové silnice třetí třídy Most - Mariánské Radčice.

Kompletní přehled aktuální a plánované výstavby i s počty kilometrů najdete v interaktivní mapě, ze které vyplývá, že k dnešnímu dni je celkem ve výstavbě 177,3 kilometrů dálnic a silnic I. třídy, z čehož je 110,2 km dálnic (modernizace D1 je z toho 13,6 km) a 67 kilometrů staveb na silnicích I. třídy. V přípravě na zahájení ještě letos nebo začátkem příštího roku je pak 43,5 kilometrů dálnic a silnic I. třídy (z toho 42 km dálnic).

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru