Babí léto je pryč, vítr z dalekého severu k nám přivane zimu
Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Neděle 21. října se prezentovala až 16 °C. Například sousední Mostecko se stalo nejteplejším koutem celé České republiky. Nicméně víkend dal jasně najevo, že babí léto posledních dní, které nabídly až více než 20 °C, je pryč. Nový týden, poslední čistokrevně říjnový a poslední, jenž poběží v letním čase, již bude patřit podzimu.

Pondělí 22. října odstartuje minimální oblačností, to znamená jasnou oblohou, tedy pomineme-li cirrus, oblak vysokého patra. V ranních hodinách rovněž nešokuje mlha. S úderem poledne se však situace začne měnit, kdy od severozápadu dojde k přibývání oblačnosti až na zataženo. Důvodem jest studená fronta, která odstartuje poměrně strmé a rychlé severozápadní proudění. Jinými slovy očekávejte nástup chladnějšího a větrnějšího počasí. Zkrátka typické podzimní podmínky. Co se srážek týče, těch mnoho nebude, přinejlepším symbolicky sprchne. Po přechodu fronty, někdy během pozdních večerních hodin, se opět vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty do 15 °C, ráno v minimu kolem 3 až 5 °C.

V úterý 23. října to začne. Mezi přední stranou obsáhlého pole vyššího tlaku (v útrobách až přes 1040 hPa) se středem vedle Irska a zadní stranou ještě obsáhlejšího pole nižšího tlaku (v maximu až 965 hPa) s centrem nad severním Baltským mořem k nám začne migrovat vzduch mající kořeny daleko na severu, z míst situovaných nad subpolárním Islandem. Na horách bude větrno, v nárazech v pohodě přes 80 km/h, dole nic extrémního. Je potřeba mít na paměti, že podzim, ten meteorologický, zanedlouho vstoupí do své poslední třetiny. Už v průběhu nočních hodin dojde k přibývání oblačnosti, která bude mít převahu po celý zbytek dne. Čili na sluneční paprsky tak nějak zapomeňte. Srážky ano, počínaje polednem a konče půlnocí budou hrozit prakticky kdykoli. Neuškodí dodat, že ve všech nadmořských výškách půjde o dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty do 12 °C, ráno v minimu kolem 3 až 5 °C.

Ve středu 24. října více méně žádná změna, snad jen to, že vítr trochu poleví. Jinak pořád mraků dosyta, povětšinou oblačno až zataženo, přičemž mezi půlnocí a raným odpolednem stoprocentní angažování se ze strany dešťových kapek (i na vrcholcích Krušných hor). Nejvyšší odpolední teploty do 12 °C, ráno v minimu kolem 8 až 10 °C.

Ve čtvrtek 25. října se zase mírně oteplí, neb se severozápadní vítr stočí více k jihu, takže nebude až tolik severozápadním. Když už mluvíme o tom větru – ani vysoko v Krušných horách by už klobouky létat neměly. Oblačnosti pořád dosti, převážně oblačno, chvilkově ale nepřekvapí až polojasno. Srážková činnost spíše nečinná, dole určitě, v krušnohorských partiích jako obvykle při severozápadním větříku činnější. Nejvyšší odpolední teploty do 15 °C, ráno v minimu kolem 5 až 7 °C.

Tudíž ne, přinejmenším v nadcházejících dnech ještě sněžit nebude.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru