Černobílá mozaika se před divadlem objeví až příští rok. Finální práce zdržuje vlhkost
Grafická podoba nového prostranství před Vrchlického divadlem. Zdroj: město Louny
Louny

Louny - Přestavba prostoru před divadlem v Lounech, jehož budoucí podobou bude černobílá umělecká "mozaika" vytvořená na počest výtvarníka Zdeňka Sýkory, se oproti původnímu plánu protáhne. V tomto období měl být prováděn finální černobílý nátěr, ale podle radních se stavba potýká s vysokou vlhkostí podkladního betonu.

Pro vytvoření optimálních podmínek pro finální černobílý nátěr plochy piazzetty bylo minulý týden na ploše postaveno provizorní zakrytí a bylo provedeno zbroušení betonové plochy.

"V souvislosti s provedením finálního nátěru je dle daných technologických postupů nutné, aby beton vykazoval maximální vlhkost kolem 4%. I přes snahu optimalizovat vlhkost betonu vytápěním stanu, byla včerejším měřením zjištěna stále vysoká vlhkost podkladního betonu (10-11%), tyto hodnoty se v podstatě týdenním vytápěním stanu prakticky nezměnily," vysvětlila vedoucí odboru správy majetku lounské radnice Blanka Sunkovská.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti bylo rozhodnuto, že práce na dokončení finálního nátěru budou přerušeny a nátěr bude proveden až v první polovině příštího roku, do konce týdne dojde i k odstranění provizorního zakrytí. "Po odstranění provizorního zakrytí a oplocení bude pro vstup do divadla využíván hlavní vstup," pokračuje Blanka Sunkovská.

0911piazetta2

Dlažba před divadlem se začala rozebírat v červnu letošního roku. Foto: Libor Želinský

Piazzetta před divadlem připomene dílo světoznámého výtvarníka z roku 1962, které bylo vytvořeno pro oponu divadla. Tato opona se však později ztratila v době, kdy bylo divadlo uzavřené kvůli havarijnímu stavu a řadu let čekalo na přestavbu.

Dílo mělo být slavnostně odhaleno letos 3. listopadu. Zdeněk Sýkora, světoznámý výtvarník a učitel na Univerzitě Karlově, se narodil v únoru 1920 v Lounech a zemřel v roce 2011 rovněž v Lounech. Právě rok 2020, kdy uplyne sto let od umělcova narození, si vytyčili jako mezní termín pro vytvoření pocty Zdeňku Sýkorovi před divadlem členové občanského spolku s názvem Sýkora 2020.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru