Krajská zdravotní pokračuje v obnově vozového parku. Pacientům nově slouží těchto deset nových sanitek
Foto: Krajská zdravotní
Louny

Chomutov - Krajská zdravotní představila v areálu Nemocnice Chomutov, o. z., dalších deset nově pořízených sanitních vozidel v rámci postupné obnovy autoparku své vlastní zdravotnické dopravní služby.

Sanitky nahradí vozy, které již přestávají vyhovovat současným potřebám pro přepravu nemocných osob a provozu na pozemních komunikacích. Akce se ve středu 7. 11. 2018 zúčastnili členové vedení Krajské zdravotní, a. s. - Ing. Jiří Novák, předseda představenstva, generální ředitel Ing. Petr Fiala a náměstek pro řízení zdravotní péče MUDr. Aleš Chodacki, které doprovodila MUDr. Irena Voříšková, ředitelka zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Chomutov, o. z.

"Ve zdravotnické dopravní službě máme během dvou let vyměněno 29 vozidel, podle rámcové smlouvy jich převezmeme ještě dvakrát po deseti. Jestliže řidiči najedou při přepravě pacientů v průměru na jedno auto 2600 kilometrů za měsíc, určitě s obnovou autoparku neskončíme. Budeme muset do budoucna v každém ročním investičním plánu počítat s výměnou nejméně pěti sanitek. To je důležité, ale rozhodně to nebude jednoduché. Musíme v co nejkratší době přijmout opatření, abychom šli cestou ještě větších úspor a hledali další rezervy," zdůraznil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ.

1411sanitky2

Foto: Krajská zdravotní

"Jestliže prezentujeme dokončené investiční akce, je třeba poděkovat za podporu současnému představenstvu a za významnou investiční finanční podporu našemu jedinému akcionáři Ústeckému kraji. V tomto období po desetiletích uvádíme nemocnice a jejich vybavení do kondice, ve které by měly podle současných měřítek být. To se týká i zdravotnické dopravní služby a jejího vozového parku, jehož obnovu Krajská zdravotní realizuje z vlastních zdrojů," řekl Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ.

"Například zde v Chomutově nyní vyřadíme tři sanitní vozy pořízené v letech 1997 až 1999, z nichž jeden je benzinový. Pořízení nových strojů bude dalším krokem k vylepšení ekonomiky naší zdravotnické dopravní služby. Je třeba také připomenout, že v Lounech probíhá rozšiřování pracoviště dialýzy, které přinese zvýšené nároky na přepravování pacientů," připomněl MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče KZ.

"Já, zaměstnanci i pacienti vnímáme pozitivně změny, které přicházejí a jsou velmi vidět. Dokončuje se projekt Emergency a zahájení stavby příští rok bychom uvítali jako veliký počin. Je patrné, že podmínky se tu zlepšují, což je velice důležité, protože díky dobrým podmínkám a dobrým pracovištím se nám bude dařit oslovovat nové kvalitní lékaře. Proto panu předsedovi představenstva, generálnímu řediteli a managementu společnosti děkuji za podporu naší nemocnice," uvedla MUDr. Irena Voříšková, ředitelka zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. - Nemocnice Chomutov, o. z.

1411sanitky3

Foto: Krajská zdravotní

Krajská zdravotní uzavřela rámcovou smlouvu na dodávku celkem 40 sanitních vozů za období čtyř let. Celková cena 10 sanitních vozů Fiat Ducato Light, vzešlá z veřejné soutěže, činí 11 355 050 Kč včetně DPH, kdy jeden vůz stál 1 135 505 Kč. V ceně je rovněž zahrnuta zdravotnická výbava, jako jsou například nosítka Medirol, infarktové křeslo Medirol Clubman nebo tři sedačky s tříbodovým bezpečnostním pásem. Nové sanitky se od současných liší tím, že mohou převézt až pět osob najednou. Větší počet sedadel je výhodou pro doprovod převážených nemocných, úhrada za převoz od pojišťoven je pouze pro čtyři přepravované osoby v jednom sanitním vozidle.

Čtyři auta dostane zdravotnická dopravní služba v Děčíně, tři v Chomutově, dvě v Teplicích a jeden vůz bude pro stanoviště zdravotnické dopravní služby v Lounech, kde tuto službu zajišťuje KZ od 1. 4. 2013. Prvních devět sanitních vozidel v rámci obnovy autoparku KZ zakoupila již před dvěma lety. Šlo o sedm vozů Fiat Ducato a dva automobily Volkswagen Transporter se zástavbou upravenou pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců. Společnost je představila 8. 7. 2016, rovněž v chomutovské nemocnici. Prvních deset vozidel, pořízených na základě čtyřleté rámcové smlouvy, KZ v Chomutově představila letos 22. února. V období od června 2016 do listopadu 2018 bylo vyměněno celkem 29 sanitních vozidel.

1411sanitky4

Foto: Krajská zdravotní

Nové sanitní vozy nejenže obnoví vozový park Krajské zdravotní, a. s., kdy průměrné stáří vozů je třináct let, ale také nabídnou přepravovaným pacientům lepší komfort při cestování, jako je například větší prostor, nižší hlučnost auta nebo lepší teplotní pohodlí (klimatizace, vytápění). Zlepší se také pracovní podmínky pro řidiče a posádku zdravotnické dopravní služby. Měsíčně najedou řidiči se sanitními vozidly při přepravě pacientů v průměru 2 600 kilometrů (bráno na jedno vozidlo). Krajská zdravotní, a. s., ve všech pěti nemocnicích nyní disponuje celkem 63 sanitními auty určenými pro zdravotnickou dopravní službu, v níž pracuje 95 zaměstnanců. Počet systemizovaných míst na pozici řidič je 81, v současné době není obsazeno pět systemizovaných míst na pozici řidič a dvě systemizovaná místa na pozici sanitář. Zdravotnická dopravní služba, kterou v současné době Krajská zdravotní, a. s., provozuje, byla založena 1. dubna 2013 a zajišťuje převozy nemocných na základě příkazu k zdravotnickému transportu vystaveného ošetřujícím lékařem. Krajská zdravotní, a. s., zdravotnickou dopravní službu převzala od Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, p. o., která ji provozovala pod názvem Doprava nemocných, raněných a rodiček. Výjimkou je zdravotnická dopravní služba v Chomutově, která je samostatně provozována již od 1. února 2004.

Zdravotnická dopravní služba Krajské zdravotní, a. s., má v Ústeckém kraji celkem pět stanovišť, v Děčíně, v Ústí nad Labem, v Teplicích, v Chomutově a v Lounech, kde je odloučené pracoviště (ulice Rybalkova, Louny). Hlavní dispečink Zdravotnické dopravní služby KZ je v ústecké Masarykově nemocnici, jeho provoz je zajištěn po 24 hodin.

Zdroj: www.kzcr.eu

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru