Hasiči z elektrárny mají za sebou desítky zásahů, ani jeden v areálu nebyl u požáru
Cvičný zásah z ptačí perspektivy. Foto: Ota Schnepp
Louny

Počerady – Nulu u slova požár hlásí loňská statistika výjezdů profesionálů z Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady ze Skupiny ČEZ. Nejvíce (46) přitom bylo takzvaných ostatních zásahů, za nimiž následovaly technická či technologická pomoc (34). Předlékařskou pomoc poskytovali hasiči čtyřikrát a stejně tolik měli výjezdů v rámci Integrovaného záchranného systému.

„Když k výše uvedenému přičteme ještě asistence a dohledy při práci s otevřeným ohněm na místě se zvýšením nebezpečím vzniku požáru, dostaneme se celkově k 91 výjezdu za celý rok 2018. Co se týče Integrovaného záchranného systému, všechny výjezdy se odehrály v prvním pololetí. Zasahovali jsme v obci Výškov, kde hořel přístavek rodinného domu. Dále jsme pomáhali hasit požár travnatého porostu. V dubnu vyjížděla naše jednotka k dopravní nehodě osobního automobilu mezi Počerady a Výškovem. Zraněného a zaklíněného řidiče bylo nutné vyprostit z vozu pomocí hydraulického nářadí. V květnu jsme pak byli přivoláni k dopravní nehodě motocyklisty,“ říká Miroslav Jirkovský, velitel Hasičského záchranného sboru podniku Elektrárna Počerady.

Že si vloni červený kohout nesmlsnul na jakémkoliv zařízení elektrárny a většina výjezdů se týkala jen technologické či technické pomoci, přikládá velitel hasičů důsledné prevenci a více než dvěma tisícům různě tematicky zaměřeným kontrolám. „Bezpečnost a ochranu zdraví při práci jsme prověřili 459x, preventivních kontrol ať již v místech se zvýšeným či bez zvýšení nebezpečí vzniku požáru bylo dohromady 42. Téměř 1100 kontrol se týkalo takzvaných S/V příkazů, tedy svářecích prací či možnosti výbuchu při práci. Čistě namátkových preventivních kontrol bylo 321,“ uvedl další čísla z loňské statistiky Miroslav Jirkovský.

V rámci havarijní připravenosti absolvovali elektrárenští hasiči jedno cvičení. Mimořádnou událostí, která aktivovala i celý havarijní štáb Elektrárny Počerady byl simulovaný únik sataminu z cisternového vozu. Další dvě taktická cvičení proběhla ve spolupráci s Integrovaným záchranným systémem. V prvním případě unikl olej ve strojovně a následně vznikl i požár. Jako výpomoc tak do elektrárny dorazily jednotky profesionálů ze Žatce a Loun a také jednotka dobrovolných hasičů z Postoloprt. Ve druhém případě se jednalo o „tradiční požár“ v nápravném zařízení Bělušice, kam podle poplachového plánu Ústeckého kraje vždy vysílají hasiči z Elektrárny Počerady posilovou jednotku.

„Protože poskytujeme služby požární ochrany i Paroplynovému cyklu ČEZ, zrealizovali jsme i zde jedno cvičení havarijní připravenosti se zaměřením na evakuaci osob z objektu. Rovněž jsme v průběhu roku provedli celkem 57 preventivních či dohlížecích kontrol. Čtyři preventivní kontroly se také týkaly požárně bezpečnostního zařízení, konkrétně zapěňovacího sytému kabelového kanálu,“ uzavřel velitel elektrárenských hasičů.

  • Autor: Ota Schnepp
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru