Čeká vaše dítě zápis do školy? Když nepřijdete, hrozí vám pětitisícová pokuta
ILUSTRAČNÍ FOTO: CC0
Louny

Ústecký kraj – Čeká vaše dítě v nejbližších dne zápis do školy? Tady je několik informací, které je dobré předem vědět.

Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání pro školní rok 2019/2020 se týká dětí narozených od 1. 9. 2012 do 31. 8. 2013 a také těch, jimž bylo u předchozího zápisu plnění povinné školní docházky odloženo.

CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT

Zákonný zástupce dítěte předkládá u zápisu doklad o bydlišti a věku dítěte, tedy přinese s sebou například svůj občanský průkaz a rodný list dítěte. Přednostně jsou k povinné školní docházce v dané škole přijímány děti s místem trvalého pobytu v příslušném školském obvodu.

Průběh zápisu je dán vyhláškou o základním vzdělávání. Zápis se skládá z formální části (tedy podání žádosti o zápis dítěte k plnění povinné školní docházky) a, je-li přítomno i zapisované dítě a souhlasí-li s tím jeho zákonný zástupce, rovněž z rozhovoru a případně dalších činností s dítětem. Rozhovor pedagoga se zapisovaným dítětem trvá nejvýše 20 minut. Je zaměřen na motivování dítěte pro školní docházku a na orientační posouzení jeho školní připravenosti.

V žádosti uvede zákonný zástupce dítěte stanovené náležitosti, jimiž jsou jméno a příjmení žadatele (dítěte), datum narození, místo trvalého pobytu, popřípadě jiné adresy pro doručování, označení správního orgánu, jemuž je žádost určena (tzn. konkrétní základní školy).

DÍTĚ MŮŽE MÍT ODKLAD

Není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně jeho zákonný zástupce v době zápisu, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Je stanoveno, že žádost zákonného zástupce o odklad povinné školní docházky je nutné doručit řediteli školy již v době určené pro zápis, tj. do 30. dubna.

Pokud ředitel školy rozhodne o odkladu povinné školní docházky, informuje zákonného zástupce o povinnosti předškolního vzdělávání dítěte a možných způsobech jejího plnění.

Nesplnění povinnosti přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce ze strany zákonného zástupce lze považovat za porušení jeho právních povinností, resp. za přestupek dle § 182a odst. 1 písm. a) školského zákona. Za zmíněný přestupek lze uložit pokutu do výše 5 000 korun.

CO JE NUTNÉ U ZÁPISU DO ZŠ DOLOŽIT

Rodný list dítěte.

Občanský průkaz rodiče pro ověření trvalého bydliště.

Cestovní pas a povolení k pobytu (týká se pouze cizinců mimo EU).

Rozhodnutí o loňském odkladu povinné školní docházky (týká se pouze dětí s odkladem).

Doporučení PPP, případně odborného lékaře.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru