Pozor na předčasné přezutí! Může se vám vzhledem k počasí vymstít, varuje policie
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Louny

ČR - Minulý týden podle kalendáře nastalo již astronomické jaro. Posledních pár týdnů k nám též zavítalo teplejší počasí a vylezlo i sluníčko, které láká řidiče k přezutí jejich osobních vozidel na letní pneumatiky. To však policie určitě ještě nedoporučuje.

Podle zákona o silničním provozu by řidiči měli od 1. listopadu do 31. března používat zimní pneumatiky. Ovšem jen v případě souvislé vrstvy sněhu, ledu či námrazy nebo lze takovou situaci předpokládat vzhledem k povětrnostním podmínkám.

Z toho tedy vyplývá, že v případě příznivých povětrnostních podmínek, mohou řidiči přezout na letní pneumatiky od 1. dubna. Datum jistě hraje svojí roli, ale důležitá je i vlastní rozvaha. Roli v rozhodnutí, zda již přezout na letní pneumatiky či nikoliv, hraje také venkovní teplota, od níž se totiž odvíjejí jízdní vlastnosti pneumatik. Správnou dobou na přezutí je teplota, která dlouhodobě dosahuje 7°C, a to ráno i večer. Když je venku méně než 7°C, tak letní pneumatiky tuhnout, tvrdnou, mají horší přilnavost, auto má delší brzdnou dráhu, bude tedy déle brzdit a hůř zatáčet.

Určitě to tedy není tak, že jakmile dosáhne rtuť teploměru 7°C, musí řidiči jít hned do garáže přezouvat vozidlo na letní pneumatiky. Při příliš brzkém přezutí totiž mohou řidiče překvapit ranní mrazíky, které jsou na počátku jara velmi časté. Navíc kromě mrazíků může přijít i téměř neočekávaná sněhová nadílka. Toto tzv. aprílové počasí u nás momentálně panuje. Jeden den svítí sluníčko, je jasno a vypadá to, že přichází již opravdové jaro, ale druhý den na nás ráno čeká na komunikacích námraza nebo dokonce sněhová pokrývka.

Policisté upozorňují řidiče, kteří ráno vyjedou, aby se připravili na to, že komunikace namrzají pouze místy, a to především v lesních úsecích či na mostech. V ranních hodinách by proto měli řidiči dbát ještě více zvýšené opatrnosti a snažit se co nejvíce přizpůsobit jízdu stavu a povaze komunikace, která je v tomto období velice zrádná.

"To dokazuje i policejní statistika. Policisté každý týden řeší nějakou ranní dopravní nehodu, kdy řidič nepřizpůsobil rychlost vozidla stavu a povaze komunikace. Například tento týden došlo v pondělí dne 18. března 2019 krátce po 7. hodině ranní na silnici II. třídy č. 210 ve směru od Heřmanova na Teplou k dopravní nehodě, kdy 18letá řidička při projíždění táhlé pravotočivé zatáčky nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu komunikace a na namrzlém povrchu vyjela do protisměru, dále mimo vozovku, kde narazila do stromu a skončila s vozidlem na střeše v silničním příkopu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla z místa převezena vozidlem Zdravotnické záchranné služby do nemocnice. Dopravní nehoda je v šetření dopravních policistů," uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru