OBRAZEM: Raná patřila dětem, ovečkám i syslům. Již po osmé se tady konaly Slavnosti stepí
Slavnosti stepí na Rané. FOto: Krajský úřad Karlovaarského kraje
Louny

Raná - Na svazích v okolí obce Raná na Lounsku se již po osmé slavily Slavnosti stepí, rodinná akce pořádaná ve spolupráci obce a Agentury ochrany přírody a krajiny.

Návštěvníci se tak mohli seznámit s přirozeným životem ve stepní krajině, ke které patří jak kolonie syslů, tak stáda oveček spásajících stepní porost. Mezi spokojenými diváky nechyběl tentokrát ani hejtman Oldřich Bubeníček s rodinou. Ten akci pravidelně uděluje svou osobní záštitu.

„Pasoucí se stáda ke stepím neodmyslitelně patří, proto jsem rád, že se je daří do krajiny navracet a udržovat tak rovnováhu v přírodě, které lehký lidský zásah může prospět. Zde máme jedinečnou příležitost se s pastevectvím seznámit, vidět veškeré aktivity zblízka. Děkuji proto organizátorům za to, že zde vybudovali takovou pěknou tradici, která dokáže každoročně přilákat řadu spokojených návštěvníků,“ řekl v úvodu hejtman Bubeníček.

2005rana3

Slavnostního zahájení se ujali (zleva) starosta obce Raná Jaroslav Veselý, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a ředitel Správy CHKO České středohoří Petr Kříž

Zábavu si zde užily především děti, pro které byla připravena řada soutěží a atrakcí, včetně ukázek modelových letadel, ze kterých se sypaly sladkosti. Ale pozorování syslů, ukázky stříhání ovcí či dokonalá spolupráce ovčáka s ovčáckým psem byly atraktivní i pro dospělé. Nechyběly zde ukázky historických řemesel a dobrou náladu udržovala živá hudba. A zájemci o unikátní přírodu a vše, co v ní žije a roste, se mohli zúčastnit důkladné přírodovědné exkurze.

Nejen na Rané se ovšem v sobotu konala pěkná akce. Hejtman Bubeníček po poledni ještě stihnul navštívit Žernosecký košt, což je výstava vín vinařů především z mikroregionu Porta Bohemica. Návštěvníci zde mohli ochutnat hlavně vína z vinařství, jejichž vinice leží v katastru Velkých a Malých Žernosek, Žalhostic, ale i odjinud. Cílem akce je propagace vinařství z oblasti mikroregionu Porta Bohemica, kde se vinná réva pěstuje a velmi kvalitní vína zrají ve sklepech už od 12. století. Vína z tohoto regionu mají svou osobitou chuť a charakteristickou vůni.

V podvečerních hodinách potom proběhlo za účasti hejtmana Bubeníčka a litoměřického biskupa Mons. Jana Baxanta slavnostní svěcení sochy Panny Marie v naději v Libochovanech. Restaurátorské práce na soše proběhly za finanční podpory Ústeckého kraje.

2005rana2

Pro děti byla připravená soutěžní stezka s deseti úkoly

2005rana4

Ukázky historických řemesel...

2005rana6

...a bonitace (ohodnocení) beranů

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru