VZP nabízí nemocným dětem s vybranými dietami až deset tisíc na školní obědy
Ilustrační foto: Pixabay.com
Louny

ČR - S návratem dětí do lavic se rodiče musí připravit na nemalé výdaje. Podstatnou část z nich tvoří náklady na školní obědy. Hlouběji do kapsy sáhnou rodiny těch školáků, kteří musí ze zdravotních důvodů držet speciální diety.

VZP se proto rozhodla přispět na školní obědy dětem, které jsou kvůli celiakii odkázány na potraviny bez lepku nebo například kvůli fenylketonurii na stravu s nízkým obsahem bílkovin.

Na bezlepkovou dietu mohou děti a studenti do 26 let věku dostat od nejsilnější tuzemské pojišťovny až 6 tisíc korun ročně. Na nízkobílkovinnou dietu dokonce až 10 tisíc korun. Pokud mají ve škole takovou možnost, mohou tyto peníze využít na úhradu školních obědů. Kromě toho mohou příspěvek využít i na nákup speciálních potravin v obchodech.

Na bezlepkovou dietu přispívá VZP svým klientům už od roku 2008. Zpočátku byla výše příspěvku 600 korun, postupně narostla až na současných 6 tisíc. Žádná jiná zdravotní pojišťovna nepřispívá celiakům takovým způsobem. Vzhledem k tomu, že v komunitě pacientů s uvedenou diagnózou se taková informace rychle rozkřikla, přehlásila postupně řada rodičů své děti k VZP. S tím také souvisí neustále rostoucí celková částka, kterou VZP za příspěvky na bezlepkové potraviny ročně vydává. Jestliže například v roce 2012 dostali celiaci od VZP celkem 5,4 milionu, loni už to bylo více než 31,1 milionu korun.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru