Platy státních zaměstnanců skokově vzrostou! Výrazněji si polepší nejhůře placení lidé
Kuchařky či knihovnice v nejnižší platové třídě si mají polepšit. Ilustrační foto: CC0
Louny

ČR - Školníci, kuchařky nebo knihovníci patří mezi nejhůře placené profese ve státní sféře. Díky iniciativě ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) dojde ke zrušení 1. platové tabulky, kam tito zaměstnanci spadají. Nově budou od příštího roku zařazeni do lépe honorované 2. platové tabulky. Všem lidem ve státní sféře navíc od roku 2020 plošně vzrostou platy o 1500 Kč. Shodli se na tom zástupci koalice.

„Práce pro stát měla dříve vysokou prestiž, teď je ale spousta profesí ve státní sféře podhodnocená. Například platy lidí v kultuře, ale i dalších profesích v první platové tabulce, jsou podle mě až nedůstojné. Věřím, že se teď situace těchto lidí začne zlepšovat,“ uvedla ministryně Jana Maláčová.

V 1. platové tabulce jsou například kuchaři, školníci, vrátní, pracovníci v příspěvkových organizacích, pracovníci v kultuře, ale také nezdravotnický personál ve většině zdravotnických zařízení. Tito zaměstnanci si zařazením do 2. platové tabulky polepší zhruba o dalších 3,5 % ještě navíc k plánovanému zvýšení o 1500 Kč.

Navýšení platů zaměstnanců

1409platytabulka

Platy pedagogických pracovníků narostou objemově o 10 %. Tato varianta byla zvolena s přihlédnutím k možnostem státního rozpočtu a také k růstu průměrné mzdy v národním hospodářství, který v loňském roce činil 7,5 %. Platy pedagogických pracovníků i zdravotnického personálu se budou řešit v rámci meziresortního připomínkového řízení.

O návrhu bude koalice jednat v rámci mimořádného zasedání Rady hospodářské a sociální dohody v pondělí 16. září 2019.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru