Poslední závan léta? Čeká nás slunečný víkend s teplotami nad 20 stupňů!
Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - V úterý až 27 mm, ve středu až 30 mm a ve čtvrtek až 19 mm. Řeč je o nejvyšších denních srážkových úhrnech v tomto týdnu v České republice. Přímo v Lounech spadlo 6 mm srážek, což také není nejhorší. Na vině bylo na vlhkost bohaté oceánské proudění, které drželo teploty poměrně zkrátka – v nížinách permanentně 9 až 15 °C, na horách 5 až 11 °C, na Klínovci 2 až 8 °C.

Nicméně i počasí má své dny, a tak se rozhodlo, že by bylo dobré mraky zase vyměnit za sluneční paprsky. A teplo. A protože to tentokrát budou dny s velkým D, učiní tak o víkendu. Takže, dámy a pánové, připravte se na dost možná poslední závan léta roku 2019.

Pátek 11. října:

Nad severem Balkánského poloostrova se usadí střed celkem rozsáhlé oblasti vyššího tlaku vzduchu, po jejíž zadní straně k nám začne proudit teplem obdařený vzduch jak ze Středomoří, tak do určité míry rovněž z afrického kontinentu. V létě by to znamenalo tropická vedra, avšak nyní, takřka v polovině druhého měsíce meteorologického podzimu, nanejvýše příjemné podmínky. Konec pracovního týdne ještě úplně dokonalý nebude, hlavně kvůli vysoké (a zřejmě i nižší) oblačnosti, jež nás bude okrádat o doteky slunce. Na každého hříšníka však dříve nebo později dojde, a tak se už v pozdních večerních hodinách začne vyjasňovat. Co se úhrnů srážek týče, ty už budou nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

Sobota 12. října:

It's lovely! Přesně tato anglická fráze, kterou se ve filmu Co je doma, to se počítá, pánové... oháněla hříchuplná tetička Rosa ze Spojených států, pasuje na sobotní počasové menu. Ve vzdušném prostoru se plně prosadí výše zmíněná tlaková výše, v důsledku čehož se nad našimi hlavami rozprostře na první pohled nekonečný modrý oceán. Od východu až do západu slunce lze očekávat jasnou oblohu, poté, tedy po 19. hodině, bohužel od jihozápadu dojde k přibývání oblaků, byť nevodonosných. Bezoblačná idylka tím pádem nebude mít dlouhého trvání. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C.

Neděle 13. října:

Taktéž nedělní den se ponese ve znamení teplého jihozápadní proudění, akorát už nepůjde čistě o práci oné anticyklóny (chytrý výraz pro tlakovou výši), nýbrž i soustavy tlakových níží nad Britskými ostrovy a jejich okolím. Čili teplo pořád ano, zato maximum slunce již nikoli. Se srážkami se na 99,9 % nesetkáme, alespoň co se počasí týče, mrakům se ale na obloze dařit bude, hlavně v první polovině dne. V té druhé se situace zlepší, tudíž tolik marné to nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C, teoreticky by mohla padnout hranice letních 25 °C (někde v Česku k tomu s velkou pravděpodobností dojde – možná i na Lounsku), ráno v minimu kolem 15 až 11 °C.

Pondělí 14. října:

Co má v plánu úvod nového týdne? Podle současných výstupů numerických modelů to vypadá, že skoro jasnou až polojasnou oblohu s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 18 až 22 °C a nejnižšími ranními teplotami kolem 12 až 8 °C. Zkrátka babí léto v pravém slova smyslu. (soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru