Za pětadvacet let pomohla více než deseti tisícům zvířat, teď záchranné stanici hrozí krach
Ilustrační foto
Louny

Dolní Týnec - Po 25 letech činnosti, kdy pomohla více než 10 tisícům zvířat v nouzi a najezdila za jejich záchranou stovky tisíc kilometrů, bude muset záchranná stanice Falco zřejmě skončit. Ústecký kraj, z jehož dotace je stanice z velké části financována, chce letos veškeré dotace zrušit. Stanice má tak bez podpory kraje pro letošek zajištěné pokrytí jen necelé třetiny nejnutnějších nákladů.

Záchranná stanice Falco přijímá volně žijící zvířata z téměř celého Ústeckého kraje, z území o rozloze více než 5 000 km2. Ročně zajistí pomoc téměř tisícovce zvířat (944 v roce 2019). Třeba jen netopýrů, ke kterým záchranáři vyjížděli na žádost zoufalých lidí, kterým zalétli do bytů, kanceláří, ale třeba i nemocnic, evidovala stanice Falco loni přes 200. Mezi časté pacienty patřili také ježci nebo mláďata ptáků. Mezi velmi náročné případy lze počítat třeba odchyty labutí a kachen se zraněními po zamotání do rybářských vlasců s uvízlými háčky. Do stanice Falco se dostávají ale i vzácní pacienti, jako sokol stěhovavý, jeřáb popelavý, luňáci, chřástalové či sluky.

Přesto, že úspory pomalu dochází, stanice již za letošní rok přijala téměř 100 zvířat v nouzi. „I v této těžké době (myšleno koronavirus) zůstává provoz stanice nepřerušen. Přece ty zvířata nenecháme uhynout,“ vysvětluje aktuální situaci Jana Tomšovská z Falca. Jak si ale poradí, až peníze dojdou, neví. „Jestli se nám nepodaří sehnat peníze na provoz, budeme muset vyhlásit bankrot,“ dodává s povzdechem Tomšovská.

Zrušení ústeckého grantu citelně zasáhne také záchrannou stanici při Zooparku v Chomutově. Ten je však financován z více zdrojů a tak pro něj není absence peněz z kraje likvidační.
Prosím, apelujte na Ústecký kraj, ať práci záchranné stanice Falco podpoří! Falco můžete podpořit i vy! Každá koruna pomůže zachránit zraněné zvíře či opuštěné mládě. Dar pro stanici Falco lze zaslat na účet veřejné sbírky Zvíře v nouzi č. 33 55 33 22/0800, var. symbol platby pro FALCO je 3702.

Kontakt: Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody, 602 395 473

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru