OBRAZEM: V Lounech si připomněli 605. výročí statečné smrti kazatele Mistra Jana Husa
Vzpomínka u pomníku Mistra Jana Husa. Autor fotografií: Ladislav Bába
Louny

Louny - Vzpomínku na 605. výročí statečné smrti kazatele, rektora Univerzity Karlovy a církevního reformátora (6. července 1415 v německé Kostnici) připravila jako každoročně u pomníku Mistra Jana Husa na Mírovém náměstí v Lounech Náboženská obec Církve československé husitské pod vedením farářky ThDr. Heleny Smolové, ThD.

Pietního setkání se již tradičně zúčastnili i zástupci vedení města.

Jan Hus

Jan Hus, který se narodil kolem roku 1370 v Husinci, byl římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, vysokoškolský pedagog, reformátor a kazatel. Hus byl, po Johnu Wycliffovi, jehož myšlenkami a argumentací byl inspirován, jedním z prvních reformátorů církve, který téměř o jedno století předběhl své následníky – reformátory Luthera, Bezu, Kalvína a Zwingliho.

Od roku 1398 vyučoval na pražské univerzitě, a v letech 1409–1410 byl jejím rektorem. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev. Katolická církev ho označila za kacíře, jeho učení za herezi, a exkomunikovala jej (1411).

Římský král Zikmund Lucemburský mu zaručil bezpečný příchod na kostnický koncil, aby se tam očistil ze všech nařčení. Byl však odsouzen jako kacíř, a následně byl vydán světské moci k upálení na hranici, když odmítl odvolat své učení (6. července 1415 v Kostnici).

0707hus1

0707hus3

0707hus4

0707hus5

0707hus6

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru