Městský úřad v Lounech: Vozidla bez platné STK je zakázáno odstavovat na pozemních komunikacích!
foto zdroj: Městský úřad v Lounech
Louny

Louny - V posledních týdnech bylo v Lounech nahlášeno hned několik vozidel, která dle příslušných orgánů sice nejsou považována za vraky, ale nemají platnou technickou prohlídku, a na lounských parkovištích či v intravilánu města svým dlouhodobým stáním zabírají parkovací místa.

V minulosti bylo možno z pozemní komunikace odstraňovat pouze vozidla zjevně technicky nezpůsobilá k provozu - vraky. Proto bylo z pozemních komunikací odstraněno pouze několik vozidel, která byla ve zcela dezolátním stavu a splňovala tuto zákonnou podmínku.

Od 18. března 2020 však vešla v platnost novela silničního zákona č. 13/1997 Sb. (provedená zákonem č. 162/2020 Sb.), podle níž je na pozemní komunikaci zakázáno odstavovat vozidlo, které po dobu více než 6 měsíců nesmí být provozováno na pozemních komunikacích z důvodu marného uplynutí lhůty pro provedení pravidelné technické prohlídky nebo technické nezpůsobilosti vozidla zjištěné technickou prohlídkou nebo technickou silniční kontrolou.

Takové vozidlo nesmí jeho provozovatel odstavit na pozemní komunikaci, a pokud jej v příslušné lhůtě neodstraní, je vlastník komunikace oprávněn toto vozidlo odstranit. V případě zjištění, např. městskou policií, je vozidlo zdokumentováno a podnět postoupen vlastníku pozemní komunikace. V praxi to ovšem neznamená, že by takovéto vozidlo mohlo být okamžitě odstraněno. Vlastník pozemní komunikace musí před odstraněním vozidla dodržet zákonné úkony a lhůty, např. zjištění provozovatele vozidla, doručení výzvy provozovateli k odstranění vozidla ve lhůtě 2 měsíců, případně vyhlášení na úřední desce po dobu 60 dní. Teprve poté nastává samotné fyzické odstranění provozovatelem vozidla, nebo odtah vlastníkem pozemní komunikace.

Z důvodu koronavirové pandemie byla lhůta pro technické prohlídky a platnosti osvědčení o technické způsobilosti vozidla s datem uplynutí termínu platnosti mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 prodloužena o dobu sedmi měsíců.

K dnešnímu dni Městská policie Louny zjistila v katastru města již 10 vozidel s STK propadlou déle jak 6 měsíců a tato postoupila vlastníkovi pozemní komunikace. V evidenci odboru správy majetku je v řešení celkem 15 vozidel.

Na autovraky a jiné závady můžete upozornit prostřednictvím aplikace Hlášení závad - Dej Tip.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru