Do lesů vyrážejí houbaři. Co udělat, než se vydáte na cestu nebo když se ztratíte? Policisté radí
Ilustrační foto, zdroj: Horská služba
Louny

Ústecký kraj - V souvislosti s postupující houbařskou sezónou varují policisté houbaře, aby ani při této zálibě nezapomínali na své zdraví a nepodceňovali zásady bezpečného chování.

Měli bychom mít na paměti, že při hledání hub můžeme velmi snadno ztratit orientaci a zabloudit. I v loni na podzim řešili policisté na Lounsku několik oznámení o ztracených houbařích. Jednalo se o seniory ve věku kolem 70 let, které pak hledaly desítky policistů, a to i ze sousedních krajů. Ve dvou případech byl nasazen také policejní vrtulník.

Tyto epizody měly šťastný konec, dva z pohřešovaných se nakonec vrátili domů sami a jeden byl nalezen policisty ve spolupráci s jeho vnukem. K jeho nalezení pomohlo i to, že si sebou vzal do lesa mobilní telefon.

Právě plně nabitý mobilní telefon by měl být při cestě do lesa samozřejmostí. I když v lese nemusí být signál, abychom mohli v případě problémů kontaktovat někoho známého, vždy lze zavolat na tísňovou linku.

Základem je také informovat některého z příbuzných nebo známých o plánovaném houbaření včetně uvedení místa, kam se dotyčný hodlá vydat a kdy se chce vrátit. Zejména senioři by měli brát v úvahu i svůj zdravotní stav a zvážit, zda jim umožňuje i případnou delší chůzi. Osoby užívající životně důležité léky by si je pro jistotu měly vzít sebou i s dostatkem tekutin.

"Pokud se ztratíte, snažte se v klidu zastavit, zaposlouchat, zda neuslyšíte například hlasy nějakých osob, zvuky silnice apod. Pokuste se nechodit v kruhu a vydat se právě směrem, kde předpokládáte například silnici. Když se cestu zpět najít nedaří, volejte příbuzné či známé, případně se obraťte na tísňovou linku 158 či 112 a vyčkejte na pomoc," doporučuje policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru